Hlavní obsah

V azylové politice musíme zůstat suverénem, odmítl Zaorálek kvóty pro uprchlíky

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) zopakoval, že pro Českou republiku je nepřijatelný jakýkoliv automatický mechanismus, který by do jednotlivých zemí umisťoval imigranty. ČR podle něj musí zůstat v azylové politice suverénem. Zaorálek to řekl v neděli v Otázkách Václava Moravce, kde diskutoval s europoslancem ODS Janem Zahradilem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vpravo ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) s europoslancem Janem Zahradilem (ODS)

Článek

Jakýkoliv automatický mechanismus rozdělující uprchlíky je pro ČR podle ministra nepřijatelný. Zaorálek uvedl, že naše země považuje kvóty pro uprchlíky, které navrhla Evropská komise, za „vadu” návrhu, který by měl řešit situaci tisíců migrantů, kteří v posledních měsících míří ze severu Afriky na jih Evropy.

Záměrem české diplomacie podle něj bude dosáhnout toho, aby kvóty nebyly závazné. Podle ministra by se měla věc vyřešit tak, „aby ČR byla v azylové politice suverénem”.

„Nechceme tu ghetta,” dodal ministr, že je absurdní rozdělovat uprchlíky na základě kvót, aniž by země byly na jejich přísun připraveny.

„Jak s tím může evropský orgán přijít?” podivil se Zahradil, který ministrovi připomněl, že jde o dlouhodobý problém a EU stále chybí koncepce, jak se s uprchlíky vypořádat.

Sankce proti Rusku se zřejmě prodlouží

Politici hovořili rovněž o situaci na Ukrajině. Zaorálek očekává, že sankce proti Rusku budou ve stávající podobě prodlouženy do konce roku.

Zahradil zdůraznil, že pokud by se ukázalo, že dohody z Minsku jsou porušovány, bylo by namístě sankce zpřísnit. Sankce podle něj mají smysl, byť jsou spíše symbolem.

Reklama

Výběr článků

Načítám