Hlavní obsah

Už žádné svlíkačky. Univerzita Karlova si posvítí na seznamovací kurzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení pražské Karlovy univerzity chce do budoucna pohlídat, jakým způsobem jsou pořádány oficiální seznamovací kurzy jednotlivých fakult. V pořadu 20 minut Radiožurnálu to řekla prorektorka pro studijní záležitosti Milena Králíčková. Reagovala tak na informace Novinek o seznamovacích kurzech právnické fakulty. Na nich v rámci bojové hry studenti získávali body výměnou za svlékání.

Foto: Profimedia.cz

Budova rektorátu Univerzity Karlovy

Článek

„Univerzita Karlova má 17 fakult, ne každá ty seznamovací kurzy dělá. Fakulty, které je dělají, tak jsem přesvědčena, že tomu budou věnovat pozornost,“ řekla Králíčková.

Moderátor nicméně prorektorku upozornil, že se zmíněné akce i doprovodného programu účastnili i zástupci fakulty, tudíž se univerzita nemůže od takového kurzu jen tak distancovat.

Svlíkni se a máš bod aneb Seznamovací kurzy Právnické fakulty

Domácí

„To je mi samozřejmě strašně líto. Je mi velmi líto obětí, které se s tím mohly potkat na akci, kde univerzita nebo jakákoli z fakult participuje, a do budoucna je to pro nás určitě signál na tyto věci dát pozor,“ řekla Králíčková s dovětkem, že má tím na mysli období ještě před začátkem nadcházejícího akademického roku.

Svlíkačka za body

Jak Novinky minulý týden informovaly, na seznamovacích kurzech oficiálně pořádaných právnickou fakultou bylo součástí „bojovky” stanoviště, na kterém byli účastníci vyzýváni ke svléknutí. Byť byla účast dobrovolná, někteří studenti a studentky se cítili pod společenským tlakem.

Obtěžoval vás někdo? Právnická fakulta obeslala studenty dotazníkem

Domácí

Vedení fakulty v reakci uvedlo, že necítilo potřebu přípravu bojovky kontrolovat, protože se jí účastnili dospělí lidé.

Podobné akce jsou podle všeho ve vysokoškolském prostředí rozšířeným fenoménem. Po publikování článku o „svlíkací hře“ na kurzu pražských práv se redakci Novinek ozvala celá řada studentů (bývalých i stále studujících) s podobně nepříjemnými zkušenostmi z akcí pořádaných různými vysokými školami z celé České republiky.

Děkan chce atmosféru řešit

Děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kuklík minulý týden obeslal studenty s dotazníkem, kterým chce zjistit jejich zkušenosti se sexuálním obtěžováním a nátlakem na akademické půdě.

Sexuální obtěžování na univerzitách by mohl řešit fakultní ombudsman

Domácí

V průvodním dopisu Kuklík uvedl, že se jedná především o reakci na kauzu Dominika Feriho (ex-TOP 09), kterého označil jako „jednoho dnes již bývalého poslance, který je ale zároveň i naším absolventem“.

Již dříve také uvedl, že chce na fakultě zřídit institut ombudsmana, za kterým by mohli studenti v případě potřeby přijít řešit citlivé problémy. Tuto funkci již sedm let využívá například Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám