Hlavní obsah

Soud zrušil dva tresty z nouzového stavu, včetně kauzy krádeže pěti housek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud se ve středu zastal dvou mužů odsouzených za krádeže v době koronavirové pandemie, včetně zloděje pěti housek. Původně dostali tresty podle přísnější sazby. Ministryně Marie Benešová (za ANO) podala v jejich prospěch stížnosti, jiný opravný prostředek už nebyl k dispozici. V obou případech senáty NS konstatovaly, že skutečně došlo k porušení zákona.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soud se ve středu konkrétně zabýval sledovaným případem krádeže pěti housek. Plně se ztotožnil s argumentací Benešové.

„NS zrušil napadené rozsudky v celém rozsahu a Městskému soudu v Brně přikázal, aby věc znovu projednal a rozhodl, vázán právním názorem nejvyšší soudní instance,” sdělil mluvčí NS Petr Tomíček.

Za dvě housky a krabicák měsíce vězení? Krádeže v nouzovém stavu plní věznice

Krimi

Pachatel Lukáš Kalina za krádež pěti housek v nouzovém stavu dostal 1,5 roku vězení. Byl recidivista, navíc v podmínce. Hlavním důvodem pro uložení vyššího trestu však bylo to, že spáchal čin v nouzovém stavu.

NS ale později v jiných řízeních dospěl k závěru, že ne každá krádež v nouzovém stavu má být postihovaná přísněji. Pokud její provedení a další okolnosti nesouvisí s mimořádnou situací, lze ukládat normální tresty. Kalina se už dříve dostal z vězení na podmínku.

Krádež nesouvisela s nouzovým stavem, zastala se zloděje pečiva ministryně Benešová

Krimi

Soud se dále zabýval také kauzou, kterou původně řešil Okresní soud v Karlových Varech. Stížnosti, kterou podala Benešová, vyhověl jen částečně, protože porušení zákona se projevilo jen v některých bodech výroku soudního rozhodnutí.

„I zde přikázal NS Okresnímu soudu v Karlových Varech, aby věc v potřebném rozsahu znovu projednal a rozhodl,” uvedl Tomíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám