Hlavní obsah

Nejvyšší soud snížil trest za krádež rumu v nouzovém stavu

Právo, ČTK, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S nižším trestem odcházel v úterý od Nejvyššího soudu (NS) recidivista, který se loni na jaře za trvání nouzového stavu pokusil v Praze ukrást dvě lahve rumu. Justice ho původně potrestala dvěma roky vězení, NS mu ale po dovolání trest snížil na 14 měsíců.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Aplikoval tak dřívější rozhodnutí velkého senátu NS, podle něhož lze přísněji trestat krádeže pouze za předpokladu, že přímo souvisí s nouzovým stavem.

Konec přísných trestů za kradení housek v době nouzového stavu

Krimi

Na běžné bagatelní krádeže pamatuje trestní zákoník sazbou do dvou let vězení. Pokud se ale čin odehraje v době ohrožení státu, ve válce, při živelní pohromě nebo jiné události, nyní pandemii koronaviru, letí sazba nahoru až na osm let vězení. V posledních měsících tak od soudů odcházeli s přísnými tresty zloději housek či pár lahví alkoholu.

Přítrž často drakonickým trestům udělalo až rozhodnutí velkého senátu. Ten totiž stanovil, že přísnější posouzení přichází do úvahy teprve ve chvíli, kdy čin přímo souvisí s pandemií, například v podobě krádeže roušek, zdravotnického vybavení, nebo pokud pachatel zneužil mimořádné okolnosti.

V zahrádkářské kolonii ukradl sekačku, dostal dva roky

Krimi

NS tak svůj postoj aplikoval i na dovolání neúspěšného zloděje rumu. Muž bez domova, který má už s justicí dřívější zkušenosti, byl po krádeži zadržen ochrankou obchodu a kořist vrátil, fakticky tak nevznikla žádná škoda. Soud věcnou souvislost s pandemií koronaviru a uzmutím rumu neshledal, zloději tak nakonec po veřejném jednání trest snížil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám