Hlavní obsah

Ústavní soud prožívá personální krizi

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Stále nedostatečný počet soudců Ústavního soudu v Brně zvyšuje počty stížností a návrhů, které stávající soudci nestačí řešit. Předseda soudu Pavel Rychetský poznamenal, že pomalost, s jakou Parlament a prezident řeší doplňování stavů soudců, přináší velké problémy, které se odrážejí v čekací lhůtě na vyřízení, která je mnohdy i víc jak rok.

Foto: Hana Szotkowská

Kromě prohlédnutí pigmentových útvarů na kůži lékaři rovněž poradí, jak moc se vystavovat v nadcházejících letních měsících slunečnímu záření.

Článek

"V současné době nám do plného stavu chybí tři soudci a v blízké době jich bude chybět pět, protože dva ještě odejdou. Přitom ke konci roku leželo v kancelářích 1545 nevyřízených stížností, z nichž bylo 29 plenárních návrhů na zrušení či změny zákonů a zákonných norem. Za tohoto stavu není v našich silách rychleji řešit stížnosti a jsme rádi, že to stačíme řešit v tomto tempu," uvedl Rychetský.

Podle Rychetského je situace natolik vážná, že spisy s ústavními stížnostmi si berou k vyřízení i oba místopředsedové, Eliška Wagnerová a Pavel Holländer, kteří by měli řešit jiné úkoly. "Oba soudci nejsou zařazení do žádného stálého senátu, protože mají jiné povinnosti. Kdyby si některé věci nebrali k vyřízení, tak bychom tu byli zavalení," poznamenal šéf nejvyšší české soudní stolice.

Rychetský: Situace se zhorší

Podle evidence bylo k 6. srpnu na ÚS devět soudců a jejich počet se do prosince zvýšil na současných dvanáct. K 15. listopadu leželo na soudu 1491 nevyřízených ústavních stížností, z nichž bylo 20 návrhů na zrušení či změny zákonů. "Jen díky velkému nasazení všech se tento počet do konce roku zvýšil jen o 54 věcí. Současná situace tak nahrává tomu, že se počet nevyřízených věcí bude stále zvyšovat," doplnil Rychetský.

Předseda soudu Pavel Rychetský i oba místopředsedové by přivítali, kdyby situace kolem doplnění stavů soudců vyřešil Parlament a prezident Václav Klaus rychle, aby bylo možné sestavit 4 stálé senáty, které by pružně řešily věci, které občané na soud předají. Navíc hrozí, že v březnu po odchodu dvou soudců, nebude možné sestavit ani plénum, které jediné může řešit chyby v zákonech.

Reklama

Související články

Rychetský se ujal funkce šéfa ÚS

Do funkce předsedy Ústavního soudu ČR byl ve čtvrtek odpoledne za přítomnosti předsedy Senátu Petra Pitharta uveden Pavel Rychetský, dosavadní vicepremiér...

Výběr článků

Načítám