Hlavní obsah

Zemřel první šéf Ústavního soudu Zdeněk Kessler

ČTK, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí v časných ranních hodinách zemřel ve věku nedožitých 77 let bývalý dlouholetý předseda Ústavního soudu Zdeněk Kessler. Právu to sdělil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Kessler stál v čele ÚS od jeho vzniku v červenci 1993. Na funkci rezignoval ze zdravotních důvodů letos v únoru.

Foto: Pavel Pávek
Článek

"Osobnost Zdeňka Kesslera představuje trvale lidské a mravní hodnoty, na které nikdy nezapomeneme a které nás zavazují k pokračování v jeho díle," uvedl Rychetský.

Kessler byl v padesátých letech nezákonně vězněn komunistickým režimem. Za velezradu a vyzvědačství byl odsouzen na 17 let vězení, sedm let strávil jako vězeň v uranových dolech v Jáchymově. Po propuštění na amnestii v roce 1960 prošel několika manuálními zaměstnáními a k právnické profesi se mohl vrátit až v roce 1967.

Plénum ÚS stále neúplné

Po listopadu 1989 působil Kessler jako poslanec a člen předsednictva Federálního shromáždění nejdříve za OF, později za ODS, v roce 1992 byl jmenován soudcem Ústavního soudu ČSFR. Vloni mu prezident Havel propůjčil Řád T. G. Masaryka.

Jeho dcerou je senátorka za ODS Dagmar Lastovecká, jejíž kandidaturu do Ústavního soudu schválil začátkem srpna Senát, do funkce ji zatím prezident nejmenoval. Lastovecká prožívá nyní těžkou životní situaci, protože v pondělí bude otcův pohřeb a tří dny před tím, v pátek, by měla být jmenována prezidentem Václavem Klausem do funkce ústavní soudkyně.

"Přemýšlela jsem o tom, zda nepožádat o odložení toho jmenování, ale řekla jsem si, že už bych potom mohla nastoupit do práce a že tatínek by si asi přál, abych to absolvovala," řekla Lastovecká Právu.

Šéfem Ústavního soudu se letos stal bývalý sociálnědemokratický ministr a místopředseda vlády Pavel Rychetský. Ústavní soud má nyní pouze deset z Ústavou předpokládaných 15 soudců. Další prezidentovy kandidáty, advokátku Kláru Veselou - Samkovou, profesora Václava Pavlíčka, bývalého šéfa Ústavu státu a práva Vladimíra Balaše a advokáta Aleše Pejchala, totiž senátoři zamítli. Pejchala se Klaus rozhodl navrhnout znovu.

Byl silnou osobností, shodují se politici

Jako na člověka, se kterým se mu dobře spolupracovalo navzdory odlišné politické orientaci, dnes na Kesslera v rozhovoru s Právem vzpomínal Zdeněk Jičínský, který byl v době Kesslerova působení v čele mandátního a imunitního výboru Federálního shromáždění místopředsedou FS. "Byla tam nemalá skupina radikálů, ale na jeho slova oni dali, právě kvůli jeho životní zkušenosti, tomu, co měl za sebou," uvedl Jičínský.

"Já jsem ho měl jako člověka velmi rád. Shodou okolností jsem právě o něm mluvil tuto sobotu ve Šponě jako o příkladu ústavního soudce, kterého by Senát prezidentovi rád odsouhlasil," řekl Právu předseda horní komory Petr Pithart.

Jak připomněl, ačkoliv byl Kessler do Ústavního soudu kandidován ODS, v nejzávažnější věci, která se před ÚS objevila, při sporu o novelu volebního zákona, jenž byla dítětem opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD, se postavil na stranu těch ústavních soudců, kteří trvali na tom, že ta novela je protiústavní.

"Tato zkušenost se Zdeňkem Kesslerem dokazuje, že není důležitá profese a odbornost, ale že primárně jde o to, aby ústavním soudcem byla silná a nezávislá osobnost. Jsem přesvědčen, že on svým neokázalým způsobem pomohl Ústavní soud profilovat a teď, když prezident a Senát hledají novou sestavu ÚS, je s čím srovnávat," uvedl Pithart.

Související témata:

Související články

Předseda Ústavního soudu Kessler rezignoval

Ústavní soud je bez předsedy. Dosavadní jeho šéf Zdeněk Kessler na tuto funkci rezignoval ze zdravotních důvodů. Jeho pravomoci zřejmě převezme Antonín...

Výběr článků

Načítám