Hlavní obsah

Ústavní soud před lety k důchodům: Je třeba hledět na zásluhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabinet Petra Fialy (ODS) podle kritiků svým rozhodnutím o změně způsobu, jímž se navyšují penze, může být za hranou Ústavy. Mimo jiné i proto, že navrhovaná nižší valorizace podle nich nebere dostatečný ohled na zásluhovost. Tedy na to, kolik důchodci do systému odvedli. Odvolávají se přitom na nález Ústavního soudu z roku 2010.

Foto: Anna Vavríková / MAFRA, Profimedia.cz

Ústavní soud

Článek

Stížnost na zákon o důchodovém pojištění tehdy podal Krajský soud v Ostravě, který řešil případ muže, jemuž byl několik let předtím přiznán invalidní důchod ve výši 13 346 korun měsíčně. V letech 1985 až 2005 přitom měsíčně vydělával v průměru 68 635 Kč.

Záleží i na výdělcích a odvodech

Penze se mu zdála nízká, a napadl tak rozhodnutí o její výši žalobou. „Poukázal na skutečnost, že celková výše přiznaného důchodu činí pouze 19 procent z jeho příjmu, což nepovažuje za přiměřené hmotné zabezpečení,“ uvádí se v nálezu Ústavního soudu. Nelíbilo se mu to mimo jiné proto, že průměrná výše důchodu tehdy činila zhruba 44 procent hrubého průměrného příjmu.

Kysela: Otázku nároku na zvýšení penzí by měl rozluštit ÚS

Domácí

Ostravský krajský soud mu dal za pravdu a podal stížnost k Ústavnímu soudu. Argumentoval mimo jiné tím, že příslušné části zákona jsou neústavní, protože při výpočtu penze poškozují lidi s vyššími příjmy. A ústavní soudci to uznali s tím, že tehdejší důchodový systém nebral dostatečný ohled na to, kolik lidé v životě vydělávali a současně odváděli státu do penzijního systému.

„Listina základních práv a svobod předpokládá existenci takového systému zabezpečení ve stáří a při nezpůsobilosti v práci, který bude schopen poskytovat potřebným osobám přiměřené hmotné zabezpečení,“ konstatovali před 13 lety ústavní soudci.

Tato přiměřenost by podle nich měla uspokojovat nejen životní potřeby penzistů, ale i to, že lidé se jako plátci pojištění podílejí na vytváření zdrojů, ze kterých se penze vyplácejí.

Průměrný důchod stoupne nad 20 tisíc

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám