Hlavní obsah

Ústavní soud oznamuje, jak rozhodl o krácení valorizace penzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) ve středu oznámí, jak rozhodl o ústavní stížnosti poslanců hnutí ANO, kteří napadli změnu valorizace penzí. Ty se kvůli vládnímu opatření, které koalice prosadila, zvýšily méně, než vzhledem k vysoké inflaci mohly. Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) rozhodnutí zdůvodnila rozpočtovými dopady a snahou o dlouhodobou udržitelnost veřejných financí.

Živě: Veřejné vyhlášení nálezu Ústavního soudu o návrhu poslanců ANO na zrušení zkrácené valorizace penzíVideo: ČTK

 
Článek

Návrh na zrušení novely upravující valorizační schéma podalo 71 poslanců hnutí ANO a zabývalo se jím plénum ústavních soudců, kteří krom uzavřených jednání svolali i veřejné ústní jednání, během něhož vyslechli jak zástupce vládní koalice a úředníky i statistiky, kteří valorizace připravovali, tak zástupce navrhovatelů.

Ti vedle nenaplněného legitimního očekávání penzistů na vyšší nárůst důchodů poukazovali na skutečnost, že návrh byl přijat ve stavu legislativní nouze.

Průměrný důchod měl podle standardního mechanismu růst kvůli vysoké inflaci o 1770 korun, místo toho to bylo jen 760 korun.

Pokud by se důchody zvedaly podle nezměněného mechanismu, znamenalo by to podle vlády pro státní rozpočet výdaje až ve výši 400 miliard korun na desítky let dopředu.

Vzhledem k tomu, že minulý týden ÚS oznámil, že došlo ke změně zpravodaje matérie, kdy Jana Svatoně nahradil Vojtěch Šimíček, je zřejmé, že Svatoněm navrhovaný verdikt nezískal potřebnou podporu, a lze proto očekávat, že vedle verdiktu zazní i disentní stanoviska.

Pro zrušení přijaté právní úpravy, jak navrhli předkladatelé, by muselo hlasovat nejméně 9 z 15 soudců.

Prostě to nejsou počty ke kávě, zarazil Baxa úředníka popisujícího systém penzí

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám