Hlavní obsah

Ústavní soud doplní čtveřice soudců navržená Zemanem

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ústavní soud nově doplní čtveřice soudců Milada Tomková, Vladimír Sládeček, Jan Filip a Jaroslav Fenyk, které navrhl prezident Miloš Zeman. Ve čtvrtek jmenování jeho adeptů odsouhlasili v tajné volbě senátoři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Noví ústavní soudci: Jan Filip, Jaroslav Fenyk, Vladimír Sládeček a Milada Tomková (zleva)

Článek

Zatímco Milada Tomková v současnosti působí jako soudkyně Nejvyššího správního soudu, zbylí tři soudci působí jako profesoři právnických fakult. Jejich jmenování doporučily nedávno i senátní výbory.

Kandidáty přišel ve čtvrtek do horní komory podpořit sám Zeman. Uvedl, že tím chtěl také upozornit na závažnost doplnění Ústavního soudu, jemuž chybí několik soudců a podle Zemana je na pokraji kolapsu.

Před samotným hlasováním dostal každý z kandidátů prostor, aby se senátorům představil a uvedl podrobnosti o své praxi a dosavadních zkušenostech. Poté, co senátoři odsouhlasili, že volba bude tajná, se přemístili do prezidentského salónku Senátu, kde hlasování proběhlo prostřednictvím barevných hlasovacích lístků, jež senátoři vhazovali do urny.

Reklama

Výběr článků

Načítám