Hlavní obsah

Ústav pokutoval vývoz léků za desítky milionů do zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v rámci již pravomocně ukončených kontrol odhalil nelegální vývozy léků. Jednalo se nejméně o 130 tisíc balení léků na předpis v hodnotě bezmála 67 milionů korun. Provozovatelům lékáren uložil SÚKL pokuty za 10,5 milionu korun. Ve středu to uvedla šéfka úřadu Irena Stohrová s tím, že se patrně jednalo o organizovanou činnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitelka SÚKL Irena Storová

Článek

„Kontroly odhalily celkem 14 případů, kdy si provozovatelé lékáren objednali léčivé přípravky, ale nezavedli je do lékárenských systémů,“ uvedla Storová.

„Máme podezření, že jde o nelegální organizovanou činnost, která má za cíl tato léčiva vyvézt do zahraničí,“ dodala s tím, že celková cena vyvezených léků může být výrazně vyšší.

Léky si české lékárny sice objednaly, nevydávaly je ale českým pacientům a vůbec je neevidovaly ve svých skladových zásobách.

Neskupujte léky, je jich dostatek, vyzval Válek občany

Domácí

Šlo například o léky na diabetes, astma, chronickou obstrukční plicní nemoc, vysoký krevní tlak či cholesterol, na epilepsii nebo proti krevní srážlivosti. Podle Storové šlo hlavně o léky, které jsou v zahraničí dražší než v ČR, kde je cena regulovaná.

„Takové léky pak mohou chybět pro české pacienty,“ uvedla.

V dosud pravomocně ukončených kontrolách podle ní SÚKL nenarazil na podobné zacházení s antibiotiky nebo dětskými sirupy proti horečce, s jejichž nedostatkem se Česko v uplynulých měsících potýkalo. Další kontroly ale ještě pokračují.

„Máme jasné signály, že tato odhalení nejsou konečná. Celková cena může být i dvojnásobná nebo vyšší. Další řízení probíhají, nejsou pravomocně ukončena,“ vysvětlila.

Jedna z kontrol podle ní například prokázala, že provozovateli lékáren se za 13 měsíců ztratilo ze systému více než 31 tisíc balení léčiv v hodnotě 17,5 milionu korun.

SÚKL by chtěl odebírat povolení

SÚKL podle Storové informoval generální ředitelství cel, finanční ředitelství, policii, Českou lékárnickou komoru a ministerstvo zdravotnictví. Kraje podle ní mohou takovým provozovatelům i odebrat povolení k lékárenské činnosti.

„Chceme navrhnout změnu zákona, aby bylo možné udělovat vyšší pokuty nebo případně zakázat činnost,“ doplnila.

Již dříve ústav informoval, že za porušování zákona o léčivech, nelegální distribuci léčiv do zahraničí a za vývoz léků, jejichž distribuce mimo Českou republiku byla zakázaná mimořádným opatřením ministerstva, uložil loni pokuty ve výši přes 42 milionů korun. Ty míří do státního rozpočtu.

Paralen ve formě čípků obsahuje nesprávné údaje, SÚKL ho stahuje

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám