Hlavní obsah

Neskupujte léky, je jich dostatek, vyzval Válek občany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé by se měli chovat racionálně a neměli by se předzásobovat přípravky, kterých pak může být na trhu nedostatek. V pátek to uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který se pozastavil nad chováním lidí skupujících dětské sirupy na snižování teploty.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministr zopakoval, že nedostatek některých léků je celoevropský, zároveň připomněl, že ministerstvo zdravotnictví zajistilo před Vánoci dodávku 340 tisíc balení nedostatkového sirupu Nurofen. Další desítky tisíc dorazí do konce ledna. Jedná se tak o množství, které běžně uspokojí potřeby na čtvrt roku.

Sirup je vhodný pro nejmenší děti, které ještě nemohou užívat tablety, a na trhu ho byl koncem roku akutní nedostatek, neboť mezi dětmi kulminovala epidemie respiračních chorob a RS virů.

„Neskupujte ty léky. Léků je dostatek, a pokud někdo skupuje léky, tak se pak může stát, že pacient, který je potřebuje, je pak v konkrétní chvíli nemá,“ obrátil se Válek s apelem na občany.

Nurofen i penicilin již jsou v lékárnách. Nedostatku dalších léků má předejít pracovní skupina

Domácí

Podobně, jako byl nedostatek nurofenu, se mnohdy lékařům nedostávalo některých antibiotik. „Během ledna dorazí půl milionu antibiotik v různých kategoriích,“ dodal ministr s tím, že „nehrozí, že by pacient nedostal léčbu“.

„Česká republika není jediným státem, který se potýká s výpadky léčivých přípravků. Stejný problém mají i další evropské země včetně Rakouska, Německa, Francie, Finska či Chorvatska. Tyto nedostatky jsou způsobeny mj. kombinací výrazně vyšší nemocnosti občanů, než tomu bylo v posledních letech, výrobních důvodů i nedostatečného plánování výrobců,“ dodal náměstek Jakub Dvořáček, který má problematiku na starosti.

Podle Válka by mělo být do budoucna řešením, aby léky byly dostupné u distributorů, kteří by byli schopni dočasně pokrýt výpadky v zásobování.

Nedostatek léků může trvat ještě rok

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám