Hlavní obsah

Úředník z městské firmy si stěžuje na šikanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veřejné zastrašování, vyhrožování, šikana, bossing. Těmito slovy popisuje úředník a informatik Jan Ladin situaci v pražské městské firmě Operátor ICT, v níž pracuje čtyři roky, naposledy jako ředitel úseku provozu. Ladin, zastupitel v Praze 7 za TOP 09, se na Právo obrátil v souvislosti s jeho „vyhazovem“, který proběhl dle jeho vyjádření velmi nestandardním způsobem. Samotná firma však jeho vyjádření označila za nepravdivá a zkreslená.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Osmnáctého září si mě představenstvo firmy pozvalo a sdělilo mi, že ruší pozice všech ředitelů a že já jsem vlastně jediný ředitel, protože ostatní jsou členové představenstva, takže k poslednímu zářijovému dni končím,“ vyprávěl Právu informatik, který má pracovní zkušenosti z mnoha úřadů napříč státní správou. „Rozhodnutí jsem respektoval a vzal jsem si deset dní na to, abych předal svou agendu. Na to představenstvo kývlo. Jenže než jsem pak přišel k počítači, zjistil jsem, že mám všechny firemní účty zablokované, včetně přístupu do kanceláře. Byl jsem úplně v šoku,“ řekl Právu Ladin.

Žádné oficiální rozvázání pracovního poměru ale ze strany firmy nepřišlo. „Nebyl jsem jmenován, takže jsem nemohl být ani odvolán. Mám smlouvu na dobu neurčitou, mohl jsem tedy dostat řádnou výpověď pro nadbytečnost v rámci organizační změny. To se nestalo,“ řekl Právu muž.

Představenstvo pouze rozeslalo všem zaměstnancům dopis o organizační změně a rušení místa. „Celý měsíc jsem nemohl do práce, neměl jsem žádnou informaci o tom, co jsem provedl. Dodnes mi nikdo nevysvětlil, co se děje,“ řekl Ladin.

Půta požádal o kontrolu na krajském úřadu v Liberci. Kvůli sebevraždě úředníka

Domácí

Popsal i absurdní situaci, kdy druhý den po vyhazovu poslala firma dopis, že musí připomínkovat organizační změny – a tedy i svůj vyhazov –, protože je jediným zaměstnancem, který má právo připomínkovat změny v organizačním řádu. „Takovou komunikaci jsem za dvacet let v práci nezažil. Za mě je to čistý bossing a šikana,“ uvedl.

Společnost Operátor ICT se vůči Ladinovým výrokům ostře ohradila. „Naše společnost se ohrazuje vůči nepravdivým, zkresleným a tendenčním tvrzením, která pan Ladin uvedl. Účelová tvrzení pana Ladina o šikaně či bossingu zcela odmítáme,“ napsal Právu mluvčí společnosti Vladimír Bláha.

Že se nad ním ve společnosti, která spravuje například pražskou Lítačku, stahují mračna, měl Ladin pocit už od letošního května. Tehdy začal údajně slýchat, že nový člen dozorčí rady za Piráty a bezpečnostní expert Petr Vokál dostal za úkol jej ze společnosti vyštípat.

„Už tehdy mě začal zcela nekompetentně obviňovat z věcí, které byly absolutně nesmyslné, od té doby jsem se musel jen bránit,“ uvedl. Vše podle něj vyvrcholilo na konferenci v Mikulově, kdy mu Vokál údajně veřejně vyhrožoval. Ladin na něj následně podal trestní oznámení a také se obrátil na etickou linku společnosti. „Bohužel etická linka je v podstatě přímou linkou na představenstvo a místo zastání bylo vše použito proti mně,“ konstatoval úředník.

„Tato účelová tvrzení kolegy Jana Ladina zcela odmítám, protože se nezakládají na pravdě,“ řekl Právu Vokál.

Důvod jednání vedení firmy vůči němu je podle Ladina čistě politický. „Jsem členem TOP 09 a Pirátům to zřejmě vadí. Za minulého vedení Prahy s tím nikdy nebyl problém,“ řekl Ladin, který v posledních komunálních volbách kandidoval v Praze 7 jako lídr kandidátky a starostu Jana Čižinského (Praha sobě) dlouhodobě kritizuje za nákup nové radniční budovy pro městskou část, po­dle něj předražené.

Bossing? Častěji to dělají vědomě ženy, tvrdí oběť

Podcasty a pořady

Zvedly se i odbory

O neutěšené situaci v městské firmě vypovídá i fakt, že v ní byla nedávno založená odborová organizace a zhruba čtvrtina zaměstnanců do ní vstoupila. Odboráři začátkem října napsali primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS) a všem pražským radním dopis, který má Právo k dispozici a který zmiňuje „závažná manažerská selhání“ ve firmě. „Situace ve společnosti je velmi nepřehledná. Již je a nepochybně bude předmětem našeho dalšího jednání,“ řekl Právu předseda odborové organizace Kamil Kačer.

Pirátský radní pro IT Daniel Mazur, pod jehož gesci společnost Operátor ICT spadá, Právu řekl, že se o případu doslechl. „Personální záležitosti jsou věcí té firmy, do toho mi nepřísluší vůbec zasahovat,“ řekl Právu. Právě jeho ale odbory v dopise viní z toho, že s nimi odmítá komunikovat a věc řešit.

Klimatolog odmítl letět letadlem, hrozí mu výpověď

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám