Hlavní obsah

Klimatolog odmítl letět letadlem, hrozí mu výpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci Institutu pro světovou ekonomiku (IfW) v Kielu hrozí výpověď za to, že se odmítl narychlo vrátit do Německa letadlem ze Šalamounových ostrovů, kde dokončil výzkum v terénu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Klimatolog Gianluca Grimalda, který ze zásady odmítá létat, dostal minulý pátek od zaměstnavatele varování, že pokud nebude v pondělí ve své kanceláři, přijde o místo. Expert však ještě tento týden stále čekal na ostrově Bougainville, který je součástí Papuy-Nové Guineje, aby se nalodil na nákladní loď, na níž by se vypravil na cestu do Evropy.

Grimalda půl roku zkoumal dopad klimatické změny a globalizace na komunity v Papui-Nové Guineji. Cestu zpátky do Evropy, dlouhou 22 tisíc kilometrů, chce zdolat zcela bez létání, pouze s pomocí lodí, trajektů, vlaků a autobusů. Taková cesta mu podle jeho vlastních odhadů sice zabere dva měsíce, ale ušetří 3,6 tuny emisí oxidu uhličitého.

„Napsal jsem prezidentovi svého ústavu, že tam dnes nebudu a že se budu vracet lodí a po zemi,“ sdělil výzkumník v pondělí. „Cítím se teď dobře, ale některé uplynulé dny byly docela traumatické, protože od lidí z mého institutu jsem nečekal tento druh chování. Ale myslím, že jsem se rozhodl správně,“ řekl Grimalda.

„Cestování letadlem je nejrychlejším způsobem spalování fosilních paliv, tedy nejrychlejší cestou, jak dospět ke katastrofě,“ upozornil vědec. Grimaldovi příznivci se podle listu The Guardian domnívají, že kielský institut se svému zaměstnanci mstí za jeho účast na klimatických protestech.

Mluvčí institutu uvedl, že ústav veřejně nekomentuje interní personální záležitosti. Institut však údajně podporuje to, aby jeho zaměstnanci podnikali služební cesty „klimaticky přívětivým způsobem“. Grimalda označil na platformě X toto prohlášení za ironické.

Aerolinky po více než 30 letech propustily pilota, protože upozornil na riziko modlení se za letu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám