Hlavní obsah

Půta požádal o kontrolu na krajském úřadu v Liberci. Kvůli sebevraždě úředníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) požádal Inspektorát práce o kontrolu na Krajském úřadu v Liberci. Důvodem je sebevražda zaměstnance úřadu, vedoucího oddělení cestovního ruchu Jakuba Šepse, jenž minulý týden v pondělí ukončil život skokem pod vlak. Šeps po sobě zanechal dopis na rozloučenou, v němž psal o workoholismu, přepracovanosti i bossingu ze strany jednoho z nadřízených.

Foto: Liberecký kraj

Jakub Šeps

Článek

O kontrole na úřadu Půta informoval v prohlášení, které liberecký krajský úřad zveřejnil v pondělí odpoledne. Šepsovým případem se podle hejtmana zabývali krajští radní na poradě s ředitelem úřadu René Havlíkem.

„Požádali jsme ho také o prověření čerpání přesčasových hodin a využívání fondu pracovní doby u zaměstnanců krajského úřadu. S analýzou se chceme důkladně seznámit,“ uvedl Půta.

Zmínil také, že úřad dlouhodobě nabízí zaměstnancům psychologickou pomoc. „Nyní pan ředitel Havlík a vedoucí jednotlivých odborů tuto možnost zopakují všem zaměstnancům,“ dodal hejtman.

Ředitel: K bossingu nedošlo

Ředitel krajského úřadu Havlík v prohlášení napsal, že prověřil, co se na odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu stalo. Podle něj tam k žádné šikaně ani bossingu nedochází ani nikdy nedocházelo. Šeps si přitom v dopise na rozloučenou stěžoval na jednání vedoucího odboru Reného Brože. V dopise zveřejnil i ukázku z e-mailové komunikace s ním.

Úředník Libereckého kraje spáchal sebevraždu. V dopise na rozloučenou varoval před workoholismem

Domácí

„Ona nešťastně formulovaná komunikace mezi oběma kolegy je výsledkem vypjaté situace v době, kdy se Jakub Šeps dozvěděl, že se vrací na jeho místo kolegyně po mateřské dovolené,“ poznamenal Havlík. „Část veřejnosti by pana Brože nejraději viděla jako strůjce a příčinu Jakubova konání. Tak to ale není, byl to souběh mnoha faktorů, osobního nastavení a životních událostí. Proto, prosím, nevynášejme soudy, nelynčujme nikoho ani se k tomu nenechme davem přinutit,“ vyzval ředitel krajského úřadu.

Dvaatřicetiletý Jakub Šeps podle něj neviděl smysl života jinde než v práci. „Jiné místo vedoucího oddělení cestovního ruchu na dobu neurčitou úřad ale nemá, a o nabízené místo pan Šeps neměl zájem,“ napsal také Havlík.

Ve svém prohlášení rovněž uvedl, že krajský úřad má vlastní mechanismy, jak nabídnout pomoc tomu, kdo o ni požádá. „Máme schránku důvěry, pravidelně zadáváme audity prověřující, zdali nejsou úředníci přetěžování, nabízíme také odbornou a podpůrnou psychologickou pomoc. Snažíme se také podporovat psychohygienu zaměstnanců školeními nebo motivací. Toto všechno ještě jednou všem zaměstnancům připomeneme,“ dodal Havlík.

Radní: S Jakubem jsem se sešla i doma

K tragickému úmrtí se v pondělí vyjádřila také Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana zodpovědná právě za resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu. „Ta zpráva (o Šepsově sebevraždě) mě zdrtila. Jakub byl nadšenec do cestování, srdcař, který dal své práci v cestovním ruchu svou invenci a nasazení,“ uvedla Vinklátová.

Pozvala jsem ho tedy na kávu k sobě domů a během dlouhého rozhovoru jsem mu nabídla pomoc jak v osobní situaci, tak jsme probrali nutnost nějakého řádu v jeho pracovním a osobním životě, a také variantu odborné pomoci.
Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana

Ve svém prohlášení napsala, že Šeps za ní vloni v létě přišel s tím, že je unavený, příliš pracuje a není schopen práci vyhnat z hlavy ani ve volných chvílích. „Navíc měl osobní starosti a já jsem pochopila, že pro tak důvěrný rozhovor není vhodné kancelářské prostředí. Pozvala jsem ho tedy na kávu k sobě domů a během dlouhého rozhovoru jsem mu nabídla pomoc jak v osobní situaci, tak jsme probrali nutnost nějakého řádu v jeho pracovním a osobním životě, a také variantu odborné pomoci,“ uvedla Vinklátová.

Šeps byl podle ní vynikající v marketingu, proto mu s vedoucím odboru Brožem nabídli pozici, v níž by měl na starosti agendu s nově zaváděnou společnou vstupenkou do kulturních organizací v Libereckém kraji. „Byla to velká výzva. Jakub si vzal čas na rozmyšlenou, který jsme na jeho žádost opakovaně prodloužili. Bohužel, potom nastal zvrat, jehož výsledek už znáte,“ napsala náměstkyně.

Dvaatřicetiletý Jakub Šeps v pondělí ukončil život skokem pod vlak v Milčicích na Nymbursku. Zanechal po sobě dopis, který jeho rodina zveřejnila.

Z něj vyšlo právě najevo, že mladého muže dohnal právě workoholismus, přepracovanost a závislost na tom, čemu se profesně věnoval. Po změnách, k nimž na libereckém krajském úřadu došlo a kvůli nimž přišel o pozici vedoucího oddělení, prý ztratil radost ze života a byl ke všemu apatický.

Byl akční, všichni ho chválili, řekla známá úředníka, který spáchal sebevraždu kvůli přepracování

Domácí

Reklama

Související témata:
Jakub Šeps

Výběr článků

Načítám