Hlavní obsah

Úřední absurdita: Zapomenout na novou občanku je větší hřích než ji zneužít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé tuzemské právní předpisy obsahují ustanovení, která v sobě mají prvky absurdity. Pokud vám končí platnost občanského průkazu, je namístě mít se na pozoru, neboť postih, který vám hrozí, je výrazně citelnější, než pokud se rozhodnete občanku zneužít, případně pozměnit.

Foto: Ministerstvo vnitra

Vzor občanského průkazu

Článek

Podle zákona 269 z roku 2021 o občanských průkazech je přestupkem úmyslné poškození, zničení, odcizení nebo zneužití občanského průkazu. Stejně tak nelze doklad upravovat, přijímat do zástavy, případně z něj bez souhlasu držitele pořizovat kopii.

Porušení výše uvedených skutečností je stejně jako nenahlášení ztráty či zničení občanky možné trestat pokutou až do výše 10 000 korun.

Český právní řád nicméně myslí i na nedbalostní jednání, a proto se přestupku dopustí i ten, kdo včas nepožádá o vydání nového průkazu. V případě mladistvého, který dosáhl věku 15 let, je lhůta 30 dnů, v případě člověka, jemuž skončila platnost stávajícího průkazu, jde o 15 dní. Delší termíny zákon předpokládá pro žádosti o novou občanku z důvodu změny stavu či místa trvalého pobytu i další eventuality.

Za tato opomenutí nicméně může být ze strany úřadu uložena pokuta až do výše 15 000 korun, stejně jako za nepřevzetí vyhotovené občanky.

Digitální občanku chceme mít na přelomu roku, řekl Bartoš

Domácí

Z pohledu zákonodárce je tak nebezpečnějším přestupkem včasné nepodání žádosti nežli úmyslné zničení či zneužití občanského průkazu, a to navzdory tomu, že člověk bez platné občanky způsobuje potenciální obtíže především sám sobě.

§ 65 zákona o občanských průkazech

(1) Přestupku se dopustí ten, kdo:

  • a) úmyslně poškodí, zničí, odcizí nebo zneužije občanský průkaz,
  • b) poruší zákaz odebírat občanský průkaz při vstupu do objektů nebo na pozemky podle § 39 písm. a),
  • c) poruší zákaz přijímat občanský průkaz jako zástavu podle § 39 písm. b),
  • d) poruší zákaz pořizovat kopii občanského průkazu bez souhlasu držitele občanského průkazu podle § 39 písm. c), nebo,
  • e) poruší zákaz provádět v občanském průkazu zápisy, změny nebo opravy podle § 39 písm. e).

(2) Osoba, která má povinnost mít občanský průkaz, se dopustí přestupku tím, že nepožádá o vydání občanského průkazu ve lhůtě podle § 11 nebo si občanský průkaz nepřevezme.

(3) Držitel občanského průkazu, osoba podle § 67, která jedná za osobu mladší 15 let, nebo osoba podle § 68, která jedná za osobu, která dosáhla věku 15 let, se dopustí přestupku tím, že:

  • a) poruší povinnost chránit občanský průkaz podle § 37 odst. 5 písm. a), nebo,
  • b) neodevzdá nebo nepředloží občanský průkaz ke znehodnocení podle § 31 nebo § 37 odst. 5 písm. e) nebo f).

(4) Za přestupek lze uložit pokutu do:

  • a) 10 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 nebo 3, nebo,
  • b) 15 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 2.

Právní řád se pročistí, Pavel podepsal zrušení 10 000 norem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám