Hlavní obsah

Úřady si posvítí na ceny a marže pumpařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic minulý týden raketově vzrostly. Nafta, u které od úterý vzrostla spotřební daň o 1,50 Kč za litr, což s DPH odpovídá zdražení o 1,80 Kč, vyskočila i o tři koruny. O korunu v průměru zdražil i benzin, ačkoli u něj se sazba daně nepohnula. Na marže pumpařů proto dohlédne ministerstvo financí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Třeba čerpací stanice společnosti Shell na Novinářské ulici v Moravské Ostravě naftu v pondělí prodávala za 33,50 Kč a do pátku cena vzrostla o tři koruny na 36,50.

„Cena poskočila několikrát,“ svěřil se na místě Právu jeden z řidičů, který si nepřál být jmenován. Benzin u této pumpy podražil od pondělí o korunu.

Hrozí regulací

Také ve středních Čechách se ceny během pár dní vyšplhaly nahoru většinou o více než dvě koruny. „V neděli pozdě večer jsem tankoval naftu u stanice MOL v Příbrami v Březnické ulici za 33,20 koruny za litr, v pátek dopoledne už to bylo za 35,50 koruny za litr,“ řekl Právu šofér z Příbrami. „Na padesátilitrové nádrži už je rozdíl víc než stovka,“ dodal.

Ceny benzínu a nafty letí nahoru

Ekonomika

Na to, že se někteří pumpaři nezachovali fér, upozornil hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „Objevily se i případy, kdy spotřební daň zacenili hned, i když měli ještě naftu s nižší spotřební daní,“ řekl Právu.

Resort financí monitoruje marže prodejců už od loňského léta. Data za srpen bude mít vyhodnocená za šest týdnů. „Monitoring marží stále probíhá a čísla za srpen budeme mít v polovině září,“ sdělil včera Právu mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

Podle něj je logické, že po vrácení spotřební daně na úroveň 9,95 koruny ceny stouply. „Zda je ale současné zdražení dané pouze daní, nebo si do toho pumpaři i navýšili marže, nejsme v tuto chvíli schopni říct,“ poznamenal Běhal.

Ministerstvo je nicméně nadále připraveno ceny zregulovat, jestliže by se ukázalo, že pumpaři si zvedají marže neúměrně. Minulé léto se zjistilo, že zatímco v roce 2021 byla průměrná marže u nafty 3,39 koruny za litr a u benzinu 2,55 koruny, loni v červenci to bylo 5,38 Kč u nafty a 5,64 Kč u benzinu. Ministerstvo financí ale nakonec k regulaci nesáhlo, protože marže klesly.

Benzin se dostane ke 40 korunám

Podle analytika Finlordu Borise Tomčiaka byly v poslední době marže u pump průměrné, v posledních týdnech i mírně podprůměrné.

Podle dat společnosti CCS nafta mezi pondělím a čtvrtkem podražila o 2,05 Kč na průměrných 35,29 Kč. Za takovou cenu se naposledy prodávala koncem března.

Benzin, u něhož k žádné změně spotřební daně nedošlo, od pondělka podražil o korunu na 38,86 Kč. Od začátku prázdnin nafta podražila o téměř tři koruny a benzin asi o 1,50 Kč.

Se zdražováním nafty se svezl i benzin

Ekonomika

Spotřební daň z nafty se od tohoto měsíce vrátila na úroveň platnou do loňského května. Tehdy ji vláda snížila kvůli drahým pohonným hmotám v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Původně měla být snížená až do konce roku, ale vláda s ohledem na nízké ceny a chybějící finance v rozpočtu prosadila její návrat dříve. Měsíčně to má státu navíc přinést 800 milionů korun.

I podle Křečka za růstem cen nemusí stát jen navyšování marží provozovatelů čerpacích stanic, ale také vývoj cen ropy a kurzu koruny vůči americkému dolaru.

„V pátek se dolar obchodoval za více než 22 korun, když ještě v polovině července to bylo okolo 21,15 Kč. Prudké oslabení koruny způsobené čtvrtečním prohlášením ČNB o ukončení devizových intervencí se bude promítat do cen u čerpacích stanic,“ řekl Právu Křeček s tím, že severomořská ropa Brent od července zdražila ze 75 na 85 dolarů za barel.

Česko ale i přes aktuální zdražení patří podle Křečka mezi třetinu zemí EU s nejnižšími cenami pohonných hmot.

Pohonné hmoty budou podle Křečka dále zdražovat, a to až o desítky haléřů za den. „Pořád ještě není zaceněn nárůst cen ropy a oslabení koruny. Na klíčových palivových burzách ceny porostou a lze očekávat další zdražení až o korunu za litr u benzinu i nafty. Průměrná cena benzinu by se měla dostat až těsně pod hranici 40 korun za litr,“ doplnil.

Cenový skok u nafty o 71 haléřů za den je největší od loňského října

Ekonomika

Čerpací stanice skokově zdražily naftu. Některé i o více než dvě koruny na litr

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám