Hlavní obsah

Úřady budou muset titulkovat videa, zatím žádná sláva

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 23. září budou muset všechny státní instituce vyjít vstříc osobám se sluchovým postižením a otitulkovat nebo popsat veškerý audiovizuální obsah na svých stránkách. V platnost totiž vejde část zákona o přístupnosti, který jim to nařizuje. Zatím titulkuje jen minimum státních institucí, jak uvádí analýza společnosti Newton Technologies. Nejvíc neslyšícím vycházejí vstříc politici a politické strany.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dodržování této povinnosti se dotkne půl milionu osob s postižením sluchu, kteří v ČR žijí. Analýza audiovizuálního obsahu na 562 webových stránkách státních institucí, samospráv a dalších subjektů ukázala, že k nim zatím státní správa moc vstřícná není.

„Analyzovali jsme stránky ministerstev, státem zřízených organizací, státních podniků, krajských úřadů, městských částí v Praze a v Brně, také největších neziskovek, které čerpají peníze od státu, politických stran a jejich lídrů. Tři čtvrtiny webů má nějaký audiovizuální obsah, z nich ale jen pětina má titulky pro neslyšící a nedoslýchavé,“ uvedl Ondřej Klimeš z Newton Technologies.

Neslyšícím v Ostravě koncerty tlumočili

Kultura

Nejhůře z analýzy vyšly weby samospráv a státních institucí, které mají otitulkováno pouze 16 procent a 17 procent obsahu. Velké neziskové organizace titulkují 20 procent videí. Nejlépe jsou na tom politické strany a jejich lídři, kteří neslyšícím zpřístupňují téměř polovinu obsahu.

„Je vidět, že politici a strany si uvědomují důležitost komunikace směrem k neslyšícím, ale bohužel to nepronikne do státní správy a samospráv,“ řekl Klimeš.

Sociální sítě jsou mimo

Analýza podle něj také ukázala na díru v zákoně o přístupnosti, protože 70 procent těchto institucí publikuje multimediální obsah na sociálních sítích, především na Youtube a Facebooku. Na ně se ale zákon o přístupnosti nevztahuje.

„Je velmi smutné, že ČR začala řešit tuto problematiku až poté, co EU odhlasovala v říjnu 2016 směrnici,“ řekla europoslankyně za ANO Radka Maxová, která se problematice zdravotně postižených věnuje a apelovala na poslance a vládu, aby se této tematice věnovali pozorněji.

Přístroj, který neslyšící opět vrací do života

Zdraví

„Lidé se zdravotním postižením jsou u nás z mého pohledu státem dlouhodobě opomíjenou komunitou v mnoha oblastech. Sociální služby včetně lékařské posudkové služby u nás nefungují tak, aby zjednodušily život postiženým a lidem, kteří o ně pečují,“ řekla Maxová, která byla před výkonem euromandátu předsedkyní sociálního výboru Sněmovny.

Zákon o přístupnosti má dvě části: první vejde v platnost 23. září a týká se internetových stránek subjektů státní správy. Druhá začne platit od 23. června 2021 a týká se mobilních aplikací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám