Hlavní obsah

Přístroj, který neslyšící opět vrací do života

Sluch je jedním z hlavních smyslů, který člověku umožňuje poznávat a orientovat se v prostředí kolem něj, ale také komunikovat s okolím. Mnozí jsou ale o tento zážitek ochuzeni, protože trpí částečnou nebo úplnou ztrátou sluchu. Řešení je ale možné. Sluch se dá vrátit zpět díky takzvaným kochleárním implantátům.

Foto: Profimedia.cz

Péče o implantát, baterie i údržba jsou finančně náročné.

Článek

Po celém světě ročně dostane implantát přibližně 50 000 lidí, v České republice se provádí zatím kolem stovky operací ročně, a to na klinikách v Praze, Brně, Ostravě a nově i Hradci Králové.

Každá taková operace je časově i finančně velice náročná. Trvá kolem pěti hodin a jde o skutečně hodinářskou práci. Naprostá přesnost lékaře je nezbytná pro úspěch zákroku. Cena jednoho implantátu se počítá na stovky tisíc korun.

Operaci a první implantát pacientovi hradí zdravotní pojišťovna v plné výši. Ovšem jako každé zařízení má i kochleární implantát, tedy jeho venkovní jednotka, omezenou životnost. Po nějakém čase se začne opotřebovávat a je třeba ji vyměnit.

Implantovaní mají ze zákona nárok na výměnu jednou za 10 let. Zdravotní pojišťovny ale neproplácejí plnou cenu nové venkovní jednotky a pacient si tak musí doplatit až 58 000 korun.

Péče o implantát, baterie i údržba jsou přitom poměrně finančně náročné, a tak pro mnohé pacienty nastává po uplynutí 10 let velký problém, kde vzít prostředky na výměnu vnější jednotky. S touto obtížnou životní situací jim pomáhá v České republice hned několik organizací, které pacientům poskytují podporu a shánějí finanční prostředky pro konkrétní jedince.

Pomoci může každý

Jednou z nadací, která pomáhá sluchově postiženým s návratem do světa slyšících, je i Nadační fond Dar Sluchu. Ten před šesti měsíci odstartoval projekt „Zázraky pro…“, jehož cílem je pomáhat těm, kteří si nemohou dovolit financovat výměnu procesoru z vlastních zdrojů.

Aktuálně se fondu podařilo vybrat finanční prostředky na pomoc malému Davídkovi z Ghany, který 3. října podstoupil operaci, a paní Janě, která potřebovala výměnu procesoru.

Davídek trpěl oboustrannou hluchotou a Ghana bohužel patří mezi země, které nejsou na tento typ postižení připraveny. Operace kochleárního implantátu se zde zatím neprovádějí. Být hluchý tu de facto znamená žít po zbytek života na okraji společnosti.

Paní Jana přišla částečně o sluch jako malá po častých zánětech středouší. Později, den před narozením dcery, ohluchla zcela. Stála před nemilosrdným rozsudkem – nikdy neuslyší svou dceru plakat, smát se, ani její první slova. Byl jí ale voperován kochleární implantát, díky němuž začala opět slyšet. Po více než 15 letech ale potřeboval vyměnit vnější jednotku.

V současné době pořádá fond Dar Sluchu sbírku na Vendulku, Tomáše (oba 12 let) a pana Evžena (66 let). Všichni potřebují obnovit řečový procesor, jejich finanční situace jim to ale neumožňuje. Více informací naleznete na webu www.darsluchu.cz.

Pomoci může každý, a to jednoduše prostřednictvím zaslání DMS DARSLUCHU na telefonní číslo 87 777 či zaslat svůj příspěvek na transparentní účet 2300942189/2010.

Kochleární implantát

je druh ušního implantátu. Skládá se ze dvou částí, vnitřní a vnější. První zmíněná se implantuje pod kůži lebky pacienta a zavádí se do vnitřního zvukového ústrojí – hlemýždě.

Vnější část implantátu, takzvaný řečový procesor, funguje jako mikrofon a s vnitřním mechanismem je spojena magnetem, skrze který vysílá bezdrátově zvuk do hlemýždě.

Reklama

Výběr článků

Načítám