Hlavní obsah

Úřad vlády chystá „kulový blesk”, nabírá desítky úředníků

– Praha
Právo, Oldřich Danda

Vládních úředníků přibývá a ve Strakově akademii už plánují akci „kulový blesk“. Důvodem je to, že šéf lidovců a vicepremiér pro vědu a inovace Pavel Bělobrádek vytváří kolem sebe nový úřad, který by měl mít až 40 úředníků.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Strakova akademie, sídlo Úřadu vlády ČR

Článek

A nechce skončit jako Karolína Peake, pro niž se za Nečasovy vlády už ani nenašla kancelář. Musela úřadovat provizorně na jiném místě, kde se o stůl dělila se svou asistentkou. Důvodem tehdy byla spíš politická pomsta vůči vzpurné Peake, zatímco dnes je příčinou bobtnání administrativy.

Také ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) nabírá nové lidi. On ani Bělobrádek nemají vlastní ministerstvo a sídlí ve Strakově akademii. Navíc se úřad vlády chystá na vznik generálního ředitelství státní správy, které by mělo přibrat až 40 nových úředníků.

Úřad vlády má nyní tabulkově kolem 530 míst, ale zaměstnává zhruba o padesát méně. „Změna bude širší. Bude to takový kulový blesk,“ řekl Právu Bělobrádek s odkazem na legendární film o velkém stěhování.

„Dojde ke slučování úřadů, výměně budov, určování hranic odpovědnosti, což bude docela složitý proces,“ dodal Bělobrádek.

Chtěl 50 miliónů, dostal dvacet

Na zbudování úřadu, který by měl mít na starosti koordinaci české vědy, dostal zatím 20 miliónů korun. Původně chtěl 50 miliónů. „Nabírám už lidi, např. parlamentního zpravodaje, analytiky, rozpočtáře, chtěl bych i tým poradců. Už na začátku prázdnin bychom měli být akceschopnější,“ poznamenal Bělobrádek.

Předpokládá, že celkově nabere okolo 40 lidí. Sám sídlí v hlavní budově úřadu vlády. „Pro zbytek hledáme detašované pracoviště, protože na úřad se všichni nevejdeme,“ uvedl. Podle svých slov nechce, aby byli úředníci rozstrkáni po různých budovách.

„Rada vlády pro výzkum a inovace sídlí v Ruské ulici na Vinohradech, tak bych nerad, abychom byli na dvou či třech místech,“ podotkl.

Radu pro vědu odstřihne od peněz 

Nový úřad by měl podle svého šéfa začít řídit rozdělování peněz vědcům. Zásadní pravomoc má zatím rada vlády pro vědu, výzkum a inovace, ale Bělobrádek chce určování priorit a tvorbu rozpočtu přesunout plně pod nový úřad.

„Je paradoxní, že rada navrhuje rozpočet, administruje ho a hodnotí a přitom v ní sedí lidé, kteří jsou výkonnými vědci. To podle mého není optimální. Rozpočet by měl proto zúřadovat někdo jiný, konkrétně nový úřad,“ řekl Bělobrádek.

Radu už několik let de facto řídí Miroslava Kopicová, bývalá ministryně školství za ODS. K menšímu stěhování již před několika týdny došlo. Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky musela vystěhovat úřad ve Vladislavově ulici a 15 úředníků rady bylo rozstrkáno do několika objektů ministerstva práce, i když organizačně dál spadají pod úřad vlády.

„Bojoval jsem o to, aby nás nestrčili pod jedno z ministerstev, což se mi podařilo, takže to, že máme kanceláře různě, snadno přežijeme,“ řekl Právu protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Jednotlivé sekce by měly být pospolu 

Podle Vobořila se každá vláda snaží protidrogovou politiku zařadit pod zdravotnictví nebo pod vnitro, ale zatím vždy zvítězil argument, že nejde koordinovat různá ministerstva coby odbor jednoho z nich. Pod Dienstbiera spadá osmdesátka úředníků v legislativní sekci a zhruba sedmdesát v lidskoprávním oddělení.

„Skoro celá lidskoprávní sekce se, kromě několika jednotlivců ze sekretariátu výboru pro zdravotně postižené kvůli bezbariérovosti, odstěhovala ze Strakovky do Vladislavovy ulice. Šlo zhruba o 25 lidí. Pak se ještě posouvaly různě kanceláře v rámci vlastního úřadu vlády,“ řekl Dienstbier Právu.

Přiznal, že by bylo pro něj výhodnější mít obě sekce přímo ve Strakově akademii. „Na druhou stranu s některými organizačními změnami bylo potřeba poskládat se do prostor, které máme k dispozici,“ uvedl.

Podle ministra generální ředitelství státní správy, které bude mít na starosti personalistiku v resortech, počítá s 37 úředníky. „Měli by používat budovu, která byla původně pod úřadem vlády, a nyní ji spravuje vnitro. Sídlí v pražské Jindřišské ulici,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám