Hlavní obsah

ÚOOÚ zahájil řízení s televizí Nova kvůli odvysílání rozsudku ve Feriho kauze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zahájil správní řízení s televizí Nova kvůli tomu, že minulý týden na svých stránkách odvysílala přímý přenos rozsudku nad bývalým poslancem Dominikem Ferim obžalovaným ze znásilnění.

Vyjádření Dominika Feriho k rozsudku Video: Novinky

 
Článek

Uvedl to v úterý server iROZHLAS.cz. V přenosu rozsudku zazněly údaje o poškozených ženách, televizi za to hrozí až pětimilionová pokuta. Mluvčí TV Nova Barbora Dlabáčková ČTK sdělila, že televizi je známo, že se věcí úřad zabývá, nemůže ji ale blíže komentovat.

„Úřad pro ochranu osobních údajů ve věci zahájil s TV Nova správní řízení, a to pro podezření ze spáchání přestupku podle zákona o zpracování osobních údajů,“ řekl serveru mluvčí úřadu Milan Řepka.

Televize se ho podle něj mohla dopustit tím, že zveřejnila údaje umožňující zjištění totožnosti tří osob v postavení poškozených prostřednictvím veřejně přístupné počítačové sítě.

KOMENTÁŘ: Cirkus Feri. A co ostatní? – Pod svícnem

Komentáře

Televize Nova minulý týden ve čtvrtek odvysílala přímý přenos rozsudku, kterým Obvodní soud pro Prahu 3 Feriho nepravomocně odsoudil za dvě znásilnění a pokus o znásilnění ke třem letům vězení. Verdikt přitom obsahoval údaje o poškozených, jejichž zveřejnění zakazuje zákon.

Televize se hájila mimo jiné tím, že nemohla předjímat, co bude obsahem rozsudku, a v dalším zpravodajském pokrytí se osobní údaje neobjevily. Součástí verdiktů, odsuzujících i zprošťujících, jsou ale vždy osobní údaje poškozených.

Feri je vinen. Tři roky vězení s ostrahou, rozhodl soudVideo: TV Nova

„Je nám známo, že se úřad tímto zabývá, nemůžeme to blíže komentovat,“ sdělila dnes ČTK Dlabáčková.

Zmocněnkyně poškozených dívek Adéla Hořejší po vynesení rozsudku novinářům řekla, že odvysílání přenosu považuje za vrchol nevkusu.

Zdůraznila, že novináři neměli k odvysílání přenosu povolení soudu. To, že soudkyně nepovolila obrazové či zvukové přenosy z jednací síně, potvrdil minulý týden i předseda obvodního soudu Radek Mařík.

Feri je vinen. Tři roky vězení s ostrahou, rozhodl soud

Krimi

Když mluvily oběti, smál se na celé kolo. Soudkyně líčila, co Ferimu přitížilo

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám