Hlavní obsah

Unikátní hodiny na Florenci opět ukazují světový čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozlacené kulové hodiny i tabule se světovým časem v deseti metropolích, které se nacházejí na unikátní plastice výtvarníka Rudolfa Svobody u stanice metra Florenc v Praze 8, jsou opět v provozu. Rozběhly se včera po rekonstrukci, která zabrala tři roky.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Hodiny na Florenci ukazují opět správný čas.

Článek

Ředitel společnosti Technologie hlavního města Prahy Tomáš Jílek připomněl, že zachovat dílo v původním technickém provedení nebylo možné. Dvanáctimetrová ocelová konstrukce degradovala tak masivně, že hrozil pád. Proto na prostranství stojí zdařilá replika ošetřená speciálním nátěrem proti sprejerským výtvorům.

Rekonstrukce za přibližně dva miliony korun začala v létě roku 2020. Přesná replika vznikla v zámečnictví Lang. „Zajímavější je, že repasi hodin prováděla ta samá firma, která je kdysi vyrobila, pražská firma Elektročas. Ale už v ní nepracoval nikdo, kdo by je dokázal restaurovat, a tak museli povolat veterána ze svých řad, který si věděl rady,“ vyprávěl na místě pražský radní Michal Hroza (TOP 09).

Secesní sály hlavního nádraží opravili do stavu před 120 lety. Stálo to 304 milionů

Domácí

Hodiny podle něj patří mezi nejraritnější z těch, o které se stará společnost Technologie hlavního města Prahy. A těch je kolem pěti set. „Protože ukazují světový čas v deseti metropolích a navíc jde o umělecké dílo z roku 1985, kdy spousta tehdejších lidí, kteří neměli v uměleckém světě na růžích ustláno, utíkala do veřejného prostoru,“ konstatoval.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Detail tabule se světovým časem deseti metropolí.

Autor plastiky Rudolf Svoboda byl český akademický sochař, restaurátor, medailér a pedagog, který se od poloviny padesátých let věnoval samostatné tvorbě. Vytvořil řadu děl včetně monumentálních soch do veřejného prostoru, například Fénix, Ikaros, Harlekýn, Návrat z kosmu pro Ústřední telekomunikační budovu v Praze.

Iniciátorem renovace díla, jež pochází z éry brutalismu, byla radnice osmé části. Místostarosta Tomáš Hřebík (STAN) připomněl, že na místě se v budoucnu chystá několik investičních záměrů, nicméně developeři by je měli do svých projektů zakomponovat. Radní Tomáš Slabihoudek (TOP 09) doplnil, že během rekonstrukce plochy byl změněn sklon, takže voda by už neměla téct do konstrukce.

Hodiny se na místě objevily před měsícem a půl. „Řešili jsme, aby žulové kameny na náměstíčku odpovídaly stavu, v jakém byly původně. Po rozlomení kamene jsme ale zjistili, že kvalita není taková, jak bychom chtěli, a tak jsme museli počkat na vytěžení nového,“ vysvětlil místopředseda představenstva společnosti Technologie hlavního města Prahy Tomáš Novotný důvod prodlevy slavnostního spuštění provozu.

„Hodiny jsou kompletně zrestaurovány, byly vybaveny řídicím systémem, který umožňuje dálkový dohled z našeho dispečinku. Odtud budou oficiálně spuštěny,“ hlásil chvíli předtím, než se stroj rozběhl. Jakmile zavelel, ručičky se krátce nato začaly otáčet do správné polohy, stejně jako čísla informující o čase ve světových metropolích.

Pergola místo brutalismu? Nový Hlavák čelí kritice

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám