Hlavní obsah

Ultimátum lidovců: Lustrační zákon je nedotknutelný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pro lidovce je lustrační zákon nedotknutelný, pokud by měl být zrušen, mohl by to být důvod, proč lidovci nepůjdou do chystané koaliční vlády. V úterý to řekl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda lidovců Jan Bartošek

Článek

"Já osobně v tom vidím velkou kolizi," řekl Bartošek po zasedání sněmovního lidoveckého klubu.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš neskrýval své rozladění. „Nejsem zvyklý, že váš partner něco říká vám do očí a něco jiného do médií. Takže jsem moc překvapený,“ řekl Právu.

Strany se začaly přít o to, zda je lustrační zákon překonaný. Impulsem je situace, kdy by Babiš měl problém získat před svým ministerským angažmá čisté lustrační osvědčení.

Lustrace nezabrání vzniku vlády, tvrdí šéf ČSSD

Zrušení zákona chce KSČM. Proti by nebyla ČSSD, která usiluje o vyjednání trojkoaliční vlády s ANO a lidovci.

„Hnutí ANO nebude iniciovat zrušení lustračního zákona,“ uvedla místopředsedkyně hnutí Věra Jourová vpodvečer na tiskovém brífinku.

"Diskuze o lustracích nezabrání vzniku nové vlády. Lidé mají úplně jiné starosti než lustrační zákon a naše země potřebuje stabilní a akceschopnou vládu. ČSSD proto bude pokračovat v intenzivních jednáních směrujících k vytvoření koaliční vlády," nechal se slyšet šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám