Hlavní obsah

Ukrajinští vojáci se zúčastní výcviku v ČR, náklady činí téměř miliardu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice by se měl do konce příštího roku uskutečnit v pěti čtyřtýdenních turnusech výcvik ukrajinských vojáků, každého se může zúčastnit až 800 vojáků. Na středečním zasedání souhlas s pobytem a výcvikem vojáků vyslovila vláda, oznámila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová

Článek

„Vláda schválila výcvik ukrajinských vojáků na území české republiky,“ oznámila ministryně Černochová po jednání vlády.

Výcvik bude probíhat v rozsahu pěti turnusů, na každém bude až 800 vojáků. „Uskutečnily by se do konce roku 2023,“ doplnila ministryně. A první proběhne již letos.

Výcvik vychází z bilaterální dohody české a ukrajinské vlády, výhledově však bude převeden pod asistenční misi EU. Na potřebě připravit výcvikové mise se shodli ministři obrany zemí EU na srpnovém neformálním jednání v Praze.

Česko by následně mělo vyčlenit až 55 lidí do unijní asistenční mise, působili by na území jiných členských států EU.

Letos by pak měl výcvik ukrajinských vojáků vyjít na 195 milionů korun, příští rok na 780 milionů. Peníze půjdou z kapitoly ministerstva obrany, po převedení výcviku pod misi EU budou částečně refundovány z finančních nástrojů EU.

Česko nabízí Ukrajině výcvik 800 vojáků za miliardu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám