Hlavní obsah

Ukrajinské uprchlíky v Harrachově stěhují z poslanecké chaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harrachov

Uprchlíci z Ukrajiny se v neděli stěhují z areálu v Harrachově, který jinak využívají čeští poslanci a zaměstnanci Sněmovny k rekreaci a kde našli dočasné útočiště. O tom, že se mají přesunout, rozhodla Sněmovna. Třináct lidí bude mít nové ubytování v nedaleké chatě, jejíž majitelka uprchlíkům bydlení nabízela již dříve.

Stěhování Ukrajinců z poslanecké chaty v Harrachově Video: Forman, Aktu.cz

 
Článek

O tom, že se uprchlíci musí přesunout jinam, rozhodla kancelář Sněmovny už dříve s tím, že počet běženců, kteří v zařízení od jara jsou, klesá a že kapacitu střediska využívají ani ne z poloviny. V zimě by chata měla sloužit k rekreaci pracovníků kanceláře.

Na stěhování třinácti lidí – většinou žen a dětí – došlo v neděli dopoledne. Do nového objektu se uprchlíci přesouvali sami nebo za pomoci pracovníka poslanecké chaty.

Tiskový tajemník předsedkyně Sněmovny Martin Churavý Novinkám sdělil, že Ukrajinci našli nové bydlení v chatě, jež je kousek od poslaneckého střediska. Jedná se podle něj o prostory, které jejich majitelka již v minulosti nabízela pro ubytování uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny.

„Budou si tam moct sami hospodařit a děti to budou mít také blíž do školy,“ zmínil Churavý.

Foto: Aktu.cz

Stěhování Ukrajinců z poslanecké chaty v Harrachově

Plán Ukrajince vystěhovat vyvolal dohady mezi opozicí a koalicí, ale i v koalici samotné, o tom, kdo za rozhodnutí nese odpovědnost.

Sněmovna rozhodnutí hájila nenaplněnou kapacitou. „Víme, že podobná státní zařízení poskytující humanitární pomoc jsou na tom obdobně. Za racionální řešení, i s ohledem na ekonomickou situaci, považujeme tyto ubytovací možnosti spojit,“ uvedla dolní komora v prohlášení na webu.

Harrachovskou chatu chtějí pro sebe, tepala koalici Schillerová. Zasadil se o to váš poslanec, vrací TOP 09

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám