Hlavní obsah

Harrachovskou chatu chtějí pro sebe, tepala koalici Schillerová. Zasadil se o to váš poslanec, vrací TOP 09

• Aktualizováno

Odpovědnost za přemístění ukrajinských uprchlíků ze sněmovního střediska v Harrachově si mezi sebou opozice s koalicí přehazují. Zatímco šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová uvedla, že chatu v Harrachově chtějí pro sebe na zimu vládní poslanci, poslanec TOP 09 tvrdí, že se o to naopak zasadil opoziční poslanec Milan Brázdil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alena Schillerová.

Článek

„Chápu to správně, že vládní poslanci chtějí harrachovskou ubytovnu na zimu pro sebe? A fakt kvůli tomu vyženou ukrajinské rodiny s dětmi? Tahle vláda toho o pomoci hodně namluví, ale když mohou opravdu něco udělat, končí to obvykle takto,“ tepala na sociální síti Schillerová.

Tu ale vzápětí na Twitteru upozornil poslanec vládní TOP 09 Michal Kučera na to, že se o přesídlení uprchlíků zasadil poslanec z jejího klubu.

„Milá paní Schillerová, o znovuotevření ubytovny Harrachov se na Komisi pro práci Poslanecké sněmovny velmi (a opakovaně) zasazoval Váš poslanec Brázdil z Vašeho hnutí ANO,“ napsal.

„Jedná tam doufám za ANO, a ne za vládní poslance? Tak si v tom vašem ANO klubu udělejte prosím jasno,“ vzkázal jí.

Komise se mimo jiné podílí na zajišťovaní plynulého chodu Sněmovny a jejích orgánů a zajišťování služeb pro jednotlivé poslance.

Je to podpásovka, reaguje Brázdil

Novinky oslovily kvůli reakci Brázdila i šéfku poslaneckého klubu ANO. „Samozřejmě to není pravda. Nikdy jsem nemluvil o stěhování lidí, co tam žijí. Ptal jsem se, zda by mohli zaměstnanci (nikoliv poslanci) využívat volné prostory, které tam jsou, protože ta chata je teď obsazena jen zčásti. Od pana Kučery to považuji za velkou podpásovku, na druhou stranu mě to nepřekvapuje,“ napsal v SMS.

„S panem poslancem jsem hovořila a nikdy o vystěhování rodin nemluvil,“ reagovala v podobném duchu Schillerová.

O tom, že se Sněmovna rozhodla neprodloužit běžencům pobyt v zařízení v Harrachově, kde bydlí od března, informovala TV Nova.

Sněmovna následně na webu zveřejnila vysvětlení, kde uvedla, že kapacita provozně-účelového zařízení v Harrachově je ukrajinskými uprchlíky v posledních týdnech využívána na přibližně 42 procent, tedy ani ne z poloviny. „Víme, že podobná státní zařízení poskytující humanitární pomoc jsou na tom obdobně,“ stojí v prohlášení.

Za racionální řešení, i s ohledem na ekonomickou situaci, tak považuje Sněmovna tyto ubytovací možnosti spojit.

Ukrajinci se mají stěhovat z poslaneckého střediska

Domácí

Reklama

Související témata:
Milan Brázdil

Výběr článků

Načítám