Hlavní obsah

Ukrajinská vlajka na brněnském Joštovi po dalším incidentu už nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Už podruhé během několika týdnů se na sochu Jošta na brněnském Moravském náměstí sápali s žebříkem aktivisté, neboť se jim nelíbilo umístění ukrajinské vlajky na štítu. Nedělní akce, která se udála v rámci neohlášeného shromáždění několika desítek lidí, skončila zadržením tří lidí. Na soše je nyní moravská orlice, stržená ukrajinská vlajka se podle magistrátu na sochu zatím nevrátí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Místo ukrajinské vlajky pověsili aktivisté na sochu moravskou orlici.

Článek

„V tuto chvíli se opětovně vlajka vyvěšovat nebude,“ potvrdil Právu mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Minulý týden byly modro-žluté ukrajinské barvy nahrazeny právě moravským symbolem u příležitosti dvou státních svátků. Po nich se na Jošta vrátila vlajka Ruskem napadeného státu, což se ale nelíbilo skupině lidí, kteří se v neděli odpoledne u sochy sešli.

„Chtěli projevit svůj nesouhlas. Já jsem řekl, že se pokusím vytvořit podmínky, aby svůj názor mohli projevit, že se můžu pokusit jim zprostředkovat i komunikaci s vedením města, a vysvětlil jsem jim situaci s výměnou vlajek. Oni mi řekli, že jejich cílem je na sochu vylézt a ukrajinskou vlajku strhnout. Upozornil jsem je, že v tom případě bych musel požádat policii o zákrok,“ popsal situaci tajemník radnice Brno-střed Petr Štika, který byl na místě.

Několik lidí strhlo v Brně ze sochy Jošta ukrajinskou vlajku, policisté je zadrželi

Krimi

„Chvilku se debatovalo, pak si přinesli žebřík, snažili se ho opřít o sochu. Já jsem je upozornil, aby toho nechali, což nepomohlo, tak jsem požádal policii o zakročení. Ještě předtím ale svolavatel akce stihl vyšplhat na sochu, ukrajinskou vlajku strhnout a vyvěsit moravskou. Pak byl s několika dalšími zadržen policií. Ostatní účastníci byli nezvykle agresivní, snažili se policisty vytlačovat, ti ale odvedli velmi profesionální práci, a když zadržené odvezli, situace se uklidnila,“ dodal tajemník.

Nikdo z protestujících se přitom zjevně neohlížel na názor autora sochy Jaroslava Róny.

Výstava Jaroslava Róny. Člověk je sám sobě nejnebezpečnějším nepřítelem

Kultura

„Souhlas s vlajkou potvrzuje hlavně brněnský magistrát a já se k tomu vyjadřuji z hlediska autorského zákona. Vzhledem k tomu, že považuji Rusko za totalitního agresora, potenciálně nebezpečného nám i celému světu, s vlajkou na soše samozřejmě souhlasím,“ napsal Právu k umístění ukrajinské vlajky sochař Róna.

Tři zadržení lidé z nedělní akce zřejmě skončí u přestupkové komise, ačkoli není vyloučeno, že by se jejich jednání dalo označit i za trestný čin poškození cizí věci.

„Touto záležitostí by se měla zabývat porada vedení města, a to příští týden v pondělí,“ dodal mluvčí Poňuchálek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám