Hlavní obsah

Ukrajinci se mají stěhovat z poslaneckého střediska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna přesídlí uprchlíky z Ukrajiny ze sněmovního střediska v Harrachově, které běžně využívají poslanci a zaměstnanci dolní komory k rekreaci. Dvacet migrantů, mezi nimiž jsou převážně ženy a děti, by se mělo přestěhovat jinam.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

O tom, že Sněmovna se rozhodla neprodloužit běžencům pobyt v zařízení v Harrachově, kde bydlí od března, informovala TV Nova. Sněmovna posléze na webu zveřejnila vysvětlení.

„Kapacita provozně-účelového zařízení v Harrachově je ukrajinskými uprchlíky v posledních týdnech využívána na přibližně 42 procent, tedy ani ne z poloviny. Víme, že podobná státní zařízení poskytující humanitární pomoc jsou na tom obdobně. Za racionální řešení, i s ohledem na ekonomickou situaci, považujeme tyto ubytovací možnosti spojit,“ píše Sněmovna v prohlášení, na které Právo odkázal kancléř Martin Plíšek.

„Nadále rovněž poskytujeme druhé sněmovní středisko v Lipnici nad Sázavou, které je v současné době obsazeno pouze ze tří čtvrtin,“ uvedla kancelář Sněmovny.

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý uvedl, že věc byla podle něj jen nešťastně komunikovaná. „Uprchlíci jsou ubytováni v několika budovách, které nejsou plně kapacitně využívány. Nikdo je nechce dostávat z Harrachova, šlo o efektivitu a koncentraci do jedné budovy,“ řekl Fiala.

Dočasná ochrana pro ukrajinské uprchlíky by se měla prodloužit

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám