Hlavní obsah

Ukrajinci mají v Mladé Boleslavi svůj obchod i školu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav

Odér ryb uhodí do nosu hned u vstupu do ukrajinského obchodu v centru Mladé Boleslavi. Vznikl, aby zdejší velmi početná ukrajinská komunita mohla v tomto městě nakupovat své vlastní specifické potraviny, na které jsou lidé zvyklí a kterých se jim ve zdejších obchodech nedostávalo.

Ukrajinský obchodVideo: Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

Lidí z Ukrajiny i dalších zemí bylo v Mladé Boleslavi, kde je dostatek pracovních příležitostí, tradičně víc, než je obvyklé v jiných městech. S válkou tato komunita ještě výrazně posílila. Ve městě s 36 tisíci obyvateli žije podle statistik ministerstva vnitra přes 11 tisíc cizinců. Z toho jsou zhruba 4 tisíce lidé z Evropské unie, všichni ostatní jsou z třetích zemí. Na Ukrajinu připadá podle nejčerstvějších údajů ministerstva vnitra 4500 obyvatel. To už je dost velká kupní síla na to, aby se tu uživil krámek s vlastními potravinami.

„Chodí sem Ukrajinci, ale asi čtvrtina jsou i zdejší lidi,“ říká Novinkám prodavačka ukrajinského obchodu Hanna Melnychuková. K mání jsou tu nejrůznější speciality. „Máme odlišné zboží, jiné výrobky, jiná kvalita, hodně specifické výrobky. Nabízíme o hodně víc ryb, sušené nebo uzené ryby, jikry, tedy kaviár,“ ukazuje Hanna Melnychuková na dózy na pultu a do chlazené vitríny s desítkami ryb.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ukrajinský obchod v centru Mladé Boleslavi

Naproti pultu stojí srovnané limonády či kvas, všechno v originálních obalech popsaných azbukou. „Kvas? To není pivo, není to alkohol, je to jako limonáda,“ vysvětluje. „Máme spoustu speciálních věcí, které ve zdejších obchodech nejsou k dostání, hodně jiné máme třeba bonbóny nebo vareniky, to jsou taštičky z těsta plněné brambory se zelím, cibulkou nebo jinou náplní. Máme jiné čaje, sušenky, smetanu a různé druhy majonézy,“ vyjmenovává další produkty prodavačka.

Zboží podle ní dovážejí ze skladů v Praze, které jsou zásobované přímo z Ukrajiny. „Zásobujeme tak jednou za týden, podle toho, kolik se prodá. S dodávkami nejsou problémy, válka je hlavně na východě Ukrajiny, tady blíž je to dobré, zásobování funguje,“ dodává žena velmi obstojnou češtinou, zatímco si zákazníci vybírají. „Jdu pro ryby,“ ukazuje jeden z nich a vzápětí si odnáší balíček. Platí se tu samozřejmě českými korunami. „Hřivnami ne,“ směje se Melnychuková.

Vlastní škola

Foto: Radek Plavecký, Právo

Děti z Ukrajiny chodí v Mladé Boleslavi do samostatné školy zřízené přímo pro ně. Do místních škol se nevešly.

V Mladé Boleslavi je kromě ukrajinského obchodu také samostatná ukrajinská základní škola. Ta vznikla brzy po rozpoutání válečného konfliktu a velkém přísunu přistěhovalců. Ukrajinští žáci se totiž do místních, už tak dost naplněných škol, nevešli. Nejdřív se učili provizorně v restauraci někdejšího hotelu a posléze si město pronajalo prostory a zřídilo základní školu jen pro ukrajinské děti. Dochází jich sem skoro tři stovky. Do místních škol přestupují, jen když je volné místo a naučí se dobře česky.

Školní docházka Ukrajinců se zvýšila, děti se ale neučí dost česky, zjistil průzkum

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám