Hlavní obsah

Ukrajinci během války pokročili s digitalizací víc než Češi za desetiletí míru, kárá Pavel

Kyjev/Ukrajina

Prezidenta Petra Pavla během jeho návštěvy Ukrajiny zaujala mimo jiné míra digitalizace tamní státní správy. Na pátečním tiskovém brífinku ocenil, jakého pokroku dosáhla země během rok a čtvrt trvající války s Ruskem. Česko by se od Ukrajiny podle něj mělo inspirovat.

Petr Pavel k digitalizaciVideo: Novinky

 
Článek

(Od našeho zpravodaje v Kyjevě)

„Země, která je rok a čtvrt v brutální válce, nejenže není zlomená, ale je odhodlaná to dotáhnout do vítězného konce. Je to úžasná věc a mělo by nás to motivovat,“ popsal v pátek na závěr svého programu v Kyjevě Pavel své dojmy z návštěvy.

„Kdybych ale měl říct jednu konkrétní věc, ve které bychom se asi mohli inspirovat, tak Ukrajina, pokud jde o digitalizaci státní správy, udělala za dobu, co je ve válce, více než my za desetiletí v čase míru. To by nás mohlo hodně postrčit,“ dodal prezident. Nepřímo tak zkritizoval přebyrokratizovanou a nepružnou českou státní správu.

Na Ukrajině lze například během jednoho dne přes internet založit firmu, nahrát dokumenty a do druhého dne začít podnikat. V Česku například tento úkon trvá týdny a řada úřadů vyžaduje fyzickou účast.

Bartoš: Strategii na digitalizaci máme skvělou, s realizací je to horší

PoliTalk

Bartoš: Strategie máme dobré, což o to…

Digitalizaci české státní správy má na starosti ministr pro místní rozvoj a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti), pod jehož resort agenda spadá. V nedávném podcastu Novinek PoliTalk přiznal, že ačkoliv Česká republika má „spoustu výborných strategií“, tak s „realizací je to horší“. Výrazně pomoci má však nově založená Digitální a informační agentura (DIA).

Anketa

Jste spokojeni se stavem digitalizace státní správy v České republice?
Ano
5,5 %
Ne
94,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3171 čtenářů.

Prezident Pavel dorazil na oficiální návštěvu do Kyjeva v pátek ráno nočním vlakem společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Během dne oba státníci jednali s ukrajinskou hlavou státu Volodymyrem Zelenským, ale také navštívili různá místa. Pavel se hned po příjezdu vydal na předměstí Kyjeva, do v začátcích války Rusy vybombardované Boroďanky a Buče, kde Rusové zmasakrovali, mučili a do masových hrobů pohřbili stovky lidí.

Petr Pavel a Zuzana Čaputová na tiskové konferenci v KyjevěVideo: Novinky

Myslel jsem, že tohle už nikdy neuvidím, komentoval Pavel ruiny v Borodjance

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám