Hlavní obsah

Účtenka pro Babiše. Poslanci TOP 09 protestují proti EET lístkem na klopě

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Saka a šaty zákonodárců z TOP 09 během čtvrtka zdobí „Účtenka pro Babiše“. Poslanci topky tak protestují proti zavedení elektronické evidence tržeb (EET), kterou prosadil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Evidence, která byla spuštěna ve čtvrtek, podle TOP 09 povede k likvidaci malých živnostníků. To šéf státní kasy odmítá.

Foto: TOP 09

Poslanec TOP 09 Michal Kučera s "účtenkou pro Babiše" na klopě

Článek

„Tuhle účtenku dnes nosí všichni naši poslanci,“ ukazoval svoji klopu saka na chodbě Sněmovny poslanec Michal Kučera.

Novinářům vysvětlil, že topka tak symbolicky protestuje proti evidenci. „Dneškem začíná likvidace malého a středního podnikání na českém venkově. Hospodu zavřela u nás na vsi i paní Marie, která je v důchodovém věku a která tam vytočí pět až šest sudů za měsíc. Už té administrativní zátěže a byrokracie bylo tolik, že se jí to nevyplatilo provozovat,“ řekl Kučera.

Dodal, že vesnice je už dnes kvůli EET bez hospody.

Na účtence jsou spočítané náklady spojené se startem evidence. Topka uvádí, že zavedení vyjde podnikatele na dvacet tisíc korun a měsíčně poté na 480 korun. V prvních dvou letech stojí podle TOP 09 provoz EET 1313 korun měsíce.

Babiš kritiku odmítá

Šéf státní kasy Babiš však odmítá, že by evidence měla malé živnostníky likvidovat.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

„Od čtvrtka se jim snižuje DPH na jídlo a nealkoholické nápoje z 21 na 15 procent, takže oni ušetří. Pokud dneska někdo říká, že byly nějaké náklady na EET – jaké? Software je zdarma, nejlevnější pokladna stojí 4700 korun a dá se odpočítat z daně. Tak jaké náklady?“ uvedl Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám