Hlavní obsah

Nedostatek léků pocítila i rodina ministra Válka

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) považuje za aktuálně největší problém přetrvávající nedostatek léků, který poznal i sám v rodině. V podcastu PoliTalk, který bude uveden příští týden, zdůraznil, že nedostatek se netýká jen České republiky.

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Vlastimilem VálkemVideo: Novinky

 
Článek

„Problém je celoevropský, je ve všech zemích,“ řekl Válek. Zmínil, že i další ministři zdravotnictví si na setkání ve Stockholmu stěžovali na nedostatek léků: „Ministryně zdravotnictví Švýcarska se vysloveně zhroutila, to byl jeden z nejemotivnějších projevů, které jsem za tři předsednictví – francouzské, naše a teď to švédské – zažil. Informovala nás, že ve Švýcarsku chybí asi tisíc druhů léků. Švýcarsko je největší výrobce léků, sídlí tam dvě největší farmaceutické firmy, je největším vývozcem léků a chybí tam naprosto klíčové léky na epilepsii, opravdu základní léky. Dokonce museli nařídit, že se bude předepisovat u antibiotik menší množství, že se sníží dávkování.“

Válek dále uvedl, že na setkání ministrů zaznělo, že v Bulharsku nedostává 75 procent diabetiků inzulin, protože není, a na Islandu ze sta procent léků zůstalo 26 procent.

Na Islandu je podle něj situace o to horší, že jde o ostrov: „Nemají kam (jet). U nás (v kontinentální Evropě) v jedné zemi lék není, v druhé je, tak člověk jel do Polska, do Rakouska, a zase z Rakouska a Polska jezdili k nám, podle toho, co v té zemi bylo. Strašná situace. Já jsem to zažil se svým vnukem. Hrůza.“ Ten dostal předepsán lék, který aktuálně nebyl na trhu a musel se nahradit jiným.

Válek k výpadku léků: Není čas na mou rezignaci, ale na hledání řešení

Domácí

Svých vyjádření ohledně toho, kdy budou léky, nelituje: „Jako lékař nelituju, protože všechno, co jsem řekl, byla pravda. Jako politik ano. Já jsem pořád více lékař než politik, což je asi můj hlavní handicap. Jako politik bych některá vyjádření neřekl, protože nebyla prozíravá.“

Výpadky léků se objevují už několik let, od loňského podzimu však jsou velmi rozsáhlé. Chybí především penicilinová antibiotika, ale chyběl i nurofen pro děti a objevily se i výpadky některých léků na cukrovku.

Anketa

Měli jste při shánění léků v tuzemsku problémy?
Ano
82 %
Ne
18 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7953 čtenářů.

Léky, teplo, voda i pivo zdraží. Jídlo nezlevní

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám