Hlavní obsah

U komunistů bude mít volební propadák asi dohru

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nespokojenost s volebními výsledky bude zřejmě pohnutkou pro vedení KSČM získat větší pravomoc k ovlivňování kandidátních listin, o nichž rozhodují nižší stranické orgány. A může také odstartovat debatu, nakolik svou roli splnilo vedení KSČM.

Článek

Předseda Vojtěch Filip to má ve své straně těžké, neboť podle některých informací slíbil své straně "přinést na talíři" dva primátory, jako tomu bylo v minulém volebním období. Ale po neshodách se soc. dem. se komunistům nepodařilo obhájit křeslo primátora v Havířově, kde se jím stane soc. demokrat, ani v Karviné. Zde komunisté zvítězili, ale skončili v opozici.

Šéf poslaneckého klubu Pavel Kováčik považuje za špatné svalovat vinu za volební výsledky "na toho či onoho", neboť většina odvedla v rámci politické situace obrovskou práci. "Jenže hodnotí se výsledek," podotkl. Kováčik míní, že při hodnocení práce okresních organizací a krajských rad se musí přistupovat selektivně. "Jsou tzv. rudé regiony, kde stačí malé úsilí," zdůraznil.

Netají se názorem, že předseda by měl vedle "biče" na straníky také myslet na "cukr". Imponuje mu, že Filip je workoholik, který má nejen vizi, ale i "buldočí vytrvalost za ní jít".

Něco jiného si však myslí bývalý šéf komunistů Miroslav Grebeníček. Ten Filipovi opět přes média vzkázal, že stranu vede špatně: "KSČM se neumí nebo nechce jasně a zřetelně distancovat od ČSSD." A bývalý předseda šel ještě dál, když Filipovi minulý týden vzkázal, že jestli chce pokračovat ve své funkci, měl by "přihlédnout" k jeho výtkám.

Filip rezolutně odmítá řešit spory se svým předchůdcem přes média. "V KSČM je kolektivní vedení a oslabování nebo posilování pozice jednotlivců nemůže mít vliv na reálnou politiku strany," řekl Právu. Míní, že všechny stranické orgány musí fungovat jako její "centrum".

Dolejš: mnohé zůstalo na papíře

Neuspokojivé výsledky přičítá místopředseda Jiří Dolejš nezdařené volební kampani. "Očividně se nám nepodařila, jak jsme si představovali. Rozmělnili jsme ji na drobné. Stěžejní heslo Máme řešení, je pro voliče málo," řekl Právu. Za hlavní výzvy považuje "vyprofilování osobností", otevření se sympatizantům, méně stranickosti a více citlivosti pro problémy občanů.

"Mnohé zůstalo jen na papíře. Setrvačnost už není možná. Když budeme stát zásadově na svých pozicích, tak to nám nepomůže, protože lidé očekávají praktickou politiku," soudí. Tu podle Dolejše komunisté dokáží jen tehdy, pokud o ní také budou "něco vědět". "Nechceme se vrátit tam, kde jsme byli - tedy stateční, ale v koutě, což nejde bez určitého koaličního potenciálu," soudí Dolejš.

Ve shodě s Filipem zdůrazňuje, že musí prokázat schopnost pozitivně se odlišit od ČSSD tématy a dotahovat návrhy do legislativní podoby. Nedávné Filipovo veřejné vyjádření, že příští sjezd KSČM by měl zhodnotit, nakolik veřejnost vnímala omluvu komunistů za "omyly a chyby" KSČ, Dolejš přivítal.

"Měli bychom vyhodnotit politickou objednávku, zda občan nechce, aby KSČM byla lépe chápána, když jako celek srozumitelně a důvěryhodně připomene svou někdejší distanci od minulého režimu," prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám