Hlavní obsah

Tým andělských údržbářů se po celém Česku stará o hroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Péče o hroby blízkých, zvláště těch na venkově, je někdy velmi složitá. Problém je, když to mají pozůstalí na hřbitov opravdu velmi daleko.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tým andělských údržbářů David Pelán a Ondřej Buček

Článek

Pro některé je taková cesta na hrob rodičům nebo babičce a dědečkovi doslova celodenní výpravou, při níž musí urazit dokonce stovky kilometrů. Každý přitom chce mít „hrob v pořádku“, protože přece bez toho, aniž by se utřel pomník, suché květiny vyměnily za čerstvé a zapálila svíčka, nelze slavit žádné svátky.

S údržbou hrobů nově od ledna pomáhá brněnská firma Andělské služby. Na nedostatek zákazníků si rozhodně nemůže stěžovat. Kuriózní je, že ji nevedou zahradníci, ale dva ajťáci; David Pelán se věnuje počítačovému designu a Ondřej Buček programování.

Když je to na rodinný hrob daleko

„Do údržby hrobů jsme se pustili náhodou. Nejprve jsme chtěli nabídnout pomoc v péči o ně jen v Brně a v nejbližším okolí, ale zájem byl tak velký, že dnes už ji zajišťujeme po celé republice. Vytvořili jsme si k tomu síť zhruba sto spolupracovníků,“ řekl Právu Pelán.

Žádné náhrobní kameny. Na ekologickém hřbitově v Praze se pohřbívá na louku

Domácí

Vše začalo tím, že se jeho kamarád, spolužák z vysoké, nebyl schopen fyzicky postarat o hrob své tety, pohřbené v jedné z vesnic ve středních Čechách, kam jezdí s rodinou jednou za uherský rok.

Vše se sice podařilo vyřešit, ukázalo se ale, že podobné potíže řeší i mnozí jiní. Prý v Praze a Brně lze vždy najít nějakého brigádníka, který za pár stovek pravidelně na hrob dojde, uklidí jej, koupí kytky a zapálí svíčku. Jinde je to ale problém.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Hrob se fotí před, při a po úklidu. Lidé si obvykle službu zaplatí v rámci jakéhosi testu jednou a pak objednávají péči o hrob 4× do roka.

David s Ondrou nejprve vyráželi na úklid sami, pak ale začalo objednávek přibývat. Proto museli vytvořit svůj úklidově-zahradnicko-hřbitovní celorepublikový tým. Tvoří jej maminky na mateřské dovolené, hodinoví manželé, drobní zahradníci a důchodci nebo studenti, kteří si rádi ke kapesnému přivydělají nějakou tu korunu. Navíc prý jde o klidnou práci na sluníčku.

První dušičky budou testem

„Zpracovali jsme jednoduchý postup, podle něhož se při úklidu postupuje. Hrob se fotí před, při a po úklidu. Lidé si obvykle službu zaplatí v rámci jakéhosi testu jednou a pak berou péči o hrob 4× do roka,“ doplnil Pelán.

Někdy si pomocníky platí staří, nemocní či postižení, kteří už nemají sílu na udržování hrobu. Na úklid ale osobně dohlížejí. Mezi klienty je také muž žijící v Německu, jehož matka je pohřbená v jižních Čechách. K hrobu to má 600 kilometrů.

Název společnosti prý na jedné straně odkazuje na andělíčky, kteří jsou coby sochy na mnohých starších hrobech, současně symbolizuje i vítanou pomoc. S ohledem na to, že se blíží Svátek zesnulých neboli dušičky, který bude 2. listopadu, čeká tým uklízečů první obrovská zatěžkávající zkouška. „Díky našim spolupracovníkům to určitě zvládneme,“ dodal David. V Česku je okolo 5500 hřbitovů. Snahou týmu je pomoci i na těch nejzapadlejších.

Tepličtí bezdomovci čistí město za stravenky

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám