Hlavní obsah

Tepličtí bezdomovci čistí město za stravenky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za dvě odpracované hodiny dostanou stravenky v hodnotě dvou set korun. Taková je v rámci teplického projektu Mohu pomohu odměna pro bezdomovce, kteří se jednou týdně vydávají na úklid lázeňských ulic. Stravenky dostanou hned po směně.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Bezdomovci uklízejí v Teplicích většinou parky

Článek

Pravidelně se úklidu zúčastňuje dvaačtyřicetiletý Zdeněk. Hlavní motivací je pro něj právě odměna v podobě stravenek.

„Nejdřív si koupím lahvové pivo, protože musím rychle spláchnout ten prach v krku, jak se práší od košťat. A pak si zajdu na teplý oběd, většinou si dávám moravského vrabce s knedlíkem. To pak zapiji ještě jedním pivkem,“ řekl Právu Zdeněk.

Bez střechy nad hlavou se ocitl před rokem a půl, když přišel o práci, a nemohl tak platit nájemné za byt. Novou práci nenašel, přespává různě po městě.

Zapojit je do práce

Teplický magistrát nastartoval projekt Mohu pomohu loni a vedení města překvapilo, jak se ujal. „Zájem překonal naše očekávání,“ řekl primátor Jiří Štábl (ANO). Smyslem je podle něj aktivovat lidi bez domova, aby se zapojili do pracovní činnosti.

Nejdřív si koupím lahvové pivo, protože musím rychle spláchnout ten prach v krku, jak se práší od košťat. A pak si zajdu na teplý oběd
Zdeněk

Muži i ženy vyfasují v domluvený den a čas košťata, hrábě, lopaty, rukavice, pytle či kolečka a musí uklidit lokalitu, kterou předem určil pracovník města. Jsou to často parky a místa dlouhodobě zaneřáděná nejrůznějším odpadem, výjimečně se jedná o černé skládky.

Ze snílků se ve městě aut snadno stanou bezdomovci

AutoMoto

„Dělají jednoduché úklidové práce – jako hrabání listí, sbírání odpadků nebo zametání,“ popsala Právu pracovní náplň bezdomovců Barbora Bočková, ředitelka neziskové organizace Květina, která teplickým bezdomovcům dlouhodobě pomáhá. V jejím sídle v teplické čtvrti Řetenice dostanou každý všední den něco k jídlu, mohou se tady osprchovat a vybrat si čisté oblečení.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Kamil se stravenkami, které si vysloužil

V Teplicích je podle Bočkové dlouhodobě bez přístřeší okolo sedmdesáti lidí. Peníze na obživu shání, kde a jak se dá. „Stovka za hodinu odvedené práce je pro ně výtěžek, který jim hodně pomůže. Každého úklidu se průměrně účastní deset lidí, dohromady se jich letos protočilo asi čtyřicet. Tři klienti chodí pravidelně, téměř pokaždé se ale také zúčastní alespoň jeden nováček,“ doplnila Bočková.

Pravidelným účastníkem je také Kamil. „Většinou zametáme cesty a sbíráme odpad kolem nich. Není to náročné, ale někdy, i když máme rukavice, je nepříjemné sbírat ze země injekční stříkačky po feťácích,“ řekl Právu osmatřicetiletý muž, jenž čtyři roky přebývá v pronajaté zahradní chatě. Je rád, že si může brigádou přivydělat nějakou tu korunu. Stravenky prý utratí za něco dobrého a za hygienické potřeby.

Obrazy od vězněných žen pomohou nemocnému dítěti

Domácí

Pracovní návyky

Naopak poprvé se do úklidu zapojila Lenka. Odměnu v podobě stravenek přivítala. „Jsem bez práce, takže se to určitě hodí. Koupím si nějaké jídlo,“ řekla Právu mladá žena.

Bočková připustila, že veřejnost často vnímá projekt kontroverzně. „Podle některých by se tito lidé měli primárně zaměstnávat. Pokud ale nebudou mít vlastní bydlení, tak je těžko přimějeme, aby pravidelně chodili do práce. Projekt má význam přinejmenším v tom, že získají nějaké pracovní návyky,“ řekla s tím, že letos ho město podpořilo částkou 50 tisíc korun.

„Chtěli bychom v něm pokračovat. Má smysl nejen pro lidi, kteří jsou do práce zapojeni, ale také jako osvěta, aby místní viděli snahu lidí bez domova zapojit se a pracovat,“ dodal primátor.

Z bezdomovkyně pradlenou. Pomohla neziskovka

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám