Hlavní obsah

Tykačová už o karlínská kasárna nestojí, cenu považuje za přemrštěnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podnikatelka Ivana Tykačová již nechce koupit areál bývalých kasáren v pražském Karlíně, který prodává ministerstvo obrany. Cenu 620,2 miliónu, kterou resort požaduje, považuje za příliš vysokou. Tykačová měla o areál zájem v první soutěži, kterou však ministr obrany Martin Stropnický (ANO) zrušil.

Foto: Právo

Areál bývalých kasáren v pražském Karlíně

Článek

Stát žádá za areál skoro o 40 miliónů korun víc než při minulé soutěži. V ní vyhrála firma Griva Art, kterou ovládá právě manželka finančníka Pavla Tykače. Ministr Stropnický ale tendr v únoru zastavil kvůli podezření na majetkové propojení vítězné firmy s dalším účastníkem výběrového řízení. Koncem března ale ministerstvo obrany vydalo prohlášení, že informace o majetkovém propojení firem není pravdivá.

Zrušením soutěže ministerstvo prý Tykačovou přimělo, aby se na věc podívala "ryze ekonomicky". "A z ekonomického pohledu mi současná cena nedává smysl. Proto se nezúčastním," napsala v tiskovém prohlášení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Milan Malíček, Právo

Kasárna v pražském Karlíně

Cena podle ní "nerespektuje nákladnou a složitou revitalizaci památkově chráněného objektu", nutnost změny územního plánu a "nepřehlednou a neodhadnutelnou  administrativní náročnost schvalovacího procesu".

Soutěž stále běží

Soutěž znovu ministerstvo vyhlásilo v červnu, nabídky mohou firmy posílat do poloviny července.

Historický objekt karlínských kasáren pochází z 19. století, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i České republiky. Hlavní budova byla vystavěna v letech 1844 až 1845 a byla pojmenována Ferdinandova kasárna. V roce 1920 byl objekt přejmenován na kasárna Jana Žižky z Trocnova. Ve druhé polovině 20. století v budově sídlily různé útvary a zařízení pražské vojenské posádky jako posádková hudba, vojenská policie, velitelství nebo ošetřovna.

Vyšší cenu, kterou v nové soutěži ministerstvo požaduje, odůvodňuje hodnotou "unikátního objektu, jenž se z hlediska developmentu nachází v jedné z nejrychleji se rozvíjejících částí hlavního města". Zájemce hledá obrana i za hranicemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám