Hlavní obsah

Ministr Stropnický stopnul prodej kasáren za 600 miliónů

– Praha • Aktualizováno
Právo, dan

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) zastavil prodej kasáren v pražském Karlíně společnosti Griva Art. Existuje podezření, že dvě firmy, které se zúčastnily soutěže, byly majetkově propojeny. Kasárna měla za téměř 600 miliónů korun získat manželka finančníka Pavla Tykače Ivana. Stropnický chce vyhlásit nový tendr a vyvodit personální důsledky pro zodpovědné úředníky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

„Soutěž vypíšeme znovu v dohledné době. Vypíšeme ji tak, abychom se pod ni mohli podepsat, aby byla co nejtransparentnější a aby byl výnos co nejvyšší,“ řekl ministr. Podle něj je podezřelé, že jsou firmy Griva Art a Netal vlastnicky propojené přes Ivanu Tykačovou. Kromě toho vítězná firma Griva Art má podle něj zcela nejasnou vlastnickou strukturu.

Stropnický je rozhodnutý potrestat úředníky, zodpovědné za tendr. "Z postupu při prodeji kasáren vyvodím v nejbližších dnech patřičné personální důsledky," vzkázal ministr.

Vlastníkem firmy, která se zabývá luxusními rekonstrukcemi půd v historické Praze, je lichtenštejnská firma s anonymními akciemi. Nelíbilo se mu, že na toto propojení neupozornili úředníci ministerstva. Proto se obrátil na inspekci ministra obrany. „Aby bylo víc úhlů pohledu, tak také na advokáta Václava Lásku, a doporučení bylo jasné, že bychom měli soutěž zrušit,“ uvedl Stropnický.

Tykačová: Chtěli jsme objekt zachránit

„Rozhodnutí ministerstva nás mrzí, je však plně v souladu s podmínkami soutěže,“ uvedla Tykačová v tiskové zprávě. Tvrdí, že chtěla zachránit historickou budovu, se kterou si obrana nevěděla rady. „Náš návrh předpokládal vznik nového univerzitního kampusu, který by Praze dal jak novou vysokou školu, tak komplexní zázemí pro stovky studentů,“ uvedla.

Stropnický řekl, že nemá nic proti Tykačové, ale proti tomu, že výběrové řízení nebylo zcela průhledné. „To není akt proti paní Tykačové. Kdyby se taková vlastnická struktura točila okolo jiného jména, tak bychom se museli zachovat stejně,“ uvedl.

Dominantou kasáren Jana Žižky je pětipodlažní budova se sklepními prostory, která je zapsána na seznamu kulturních památek. Objekt pochází z doby Rakouska-Uherska, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám