Hlavní obsah

Karlínská kasárna za 600 miliónů získala firma provádějící luxusní rekonstrukce

Právo, Oldřich Danda
Praha

Obří kasárna v pražském Karlíně mají svého kupce. Je jím stavební firma Griva Art, která se podle svých webových stránek specializuje na náročné půdní vestavby a luxusní bytové rekonstrukce.

Foto: Právo

Areál bývalých kasáren v pražském Karlíně.

Článek

„Nabídky podaly společnosti Netal, a. s., Castullus, s. r. o., a Griva Art, a. s. Vítězem se stala společnost Griva Art, která nabídla nejvyšší částku, konkrétně 589 500 000 korun,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Co s budovou firma udělá, se zatím redakci nepodařilo zjistit, čísla uvedená na internetových stránkách nikdo nezvedá.

Ministerstvo požadovalo za tříkřídlou klasicistní budovu minimálně 581 miliónů korun. Zájem o bývalá kasárna, a hlavně o pozemky pod nimi je pochopitelný. Z Karlína – kdysi průmyslové čtvrti – se stává vyhledávané místo pro kanceláře i bydlení. Obrovská Kasárna Jana Žižky z Trocnova, o rozloze přibližně 17 tisíc metrů čtverečních, navíc leží blízko metra i nedaleko historického centra.

Od povodní v roce 2002 je Karlín nejrychleji rostoucí čtvrť. Obrovský rezidenční, kancelářský a obchodní komplex se na blízkém Rohanském ostrově chystá vybudovat jeden z největších českých developerů Luděk Sekyra.

O Invalidovnu má zájem Karlova univerzita

Firma Griva Art získá pětipodlažní budovu s obrovskými sklepy. Vnitřní dvůr kasáren má rozlohu jednoho hektaru a může sloužit pro parkování vozidel. Objekt znehodnocuje stáří a také to, že byla kasárna poškozena povodní v roce 2002.

Navíc se případní investoři se budou muset vypořádat s tím, že jde o chráněnou památku a komplex nepůjde zřejmě zbourat. „Rekonstrukce takovýchto budov stojí jako nová výstavba,“ řekl Právu majitel realitní kanceláře Ivo Gavlas.

Loni se obraně podařilo prodat nepotřebný majetek za jednu miliardu korun. Příští rok se může těšit na tučnější záplaty svého rozpočtu. Během roku by měl vojenský archív opustit barokní areál Invalidovny v Karlíně a přestěhovat se do zrekonstruovaných kasáren v Ruzyni.

O objekt na Invalidovně, jehož hodnota se odhaduje na miliardu, projevila zájem Univerzita Karlova, která by zde chtěla postavit studentský kampus. Otázka je, zda univerzita najde peníze na rekonstrukci zchátralé památky a zda nakonec nebude Invalidovna prodána a nestane se např. luxusním hotelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám