Hlavní obsah

Tvrdík nechce ze Sněmovny kvůli obavám z Jičínského

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Exministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD) zůstane zřejmě poslancem ještě celý další měsíc. A to navzdory svým dřívějším prohlášením, že se poslaneckého mandátu vzdá na červnové schůzi Sněmovny, která včera začala. Důvodem je fakt, že někteří poslanci ČSSD se obávají nástupu jeho náhradníka z kandidátky na Vysočině, Zdeňka Jičínského.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Mají totiž strach, že by nemusel podpořit reformu veřejných financí, a tím by poslal Špidlovu vládu ke dnu. Tvrdík proto podle všeho zůstane poslancem ještě nejméně několik týdnů a teprve po hlasování o reformě uvolní místo Jičínskému. Balík reformních zákonů se má ve Sněmovně začít projednávat 22. července.

"Nemám důvod spěchat," řekl Tvrdík Právu s tím, že mandát pustí ve chvíli, kdy vyřeší všechny nezbytné záležitosti. O jaké záležitosti jde, ale neřekl.

Jičínský: "Nejsem Marvanová"

Zachovávat bobříka mlčení se navenek rozhodl i šéf soc. dem. a premiér Vladimír Špidla stejně jako předseda poslaneckého klubu soc. dem. Petr Ibl. Oba včera shodně uvedli, že o Tvrdíkově odchodu ze Sněmovny nic nevědí. Ibl sdělil, že exministr mu pouze na mobilní telefon zaslal textovou zprávu, v níž žádal o tzv. vypárování kvůli nutnému odjezdu na Moravu.

Špidla novinářům řekl, že s Tvrdíkem aktuálně nehovořil, a neví tedy, zda mandát složí. Dodal ale, že bývalého ministra nepřesvědčuje, aby ve Sněmovně zůstal. Informace o obavách z postupu Jičínského premiér odmítl.

Také Jičínský na dotaz Práva popřel, že by chtěl vládu potopit. "Nehodlám být Hanou Marvanovou," řekl a dodal, že o svém postoji ujistil již dříve v telefonickém rozhovoru Špidlu.

Jde také o peníze za úřad a asistenta

Podle dobře informovaných zdrojů je ale přesto nástup Jičínského noční můrou pro některé politiky. Jičínský totiž chce mít svou poslaneckou kancelář v Pelhřimově, a nikoli v Třebíči, kde ji má Tvrdík. Tento zdánlivý detail však hraje ve straně důležitou roli.

Tvrdík, stejně jako mnoho jiných poslanců bez ohledu na stranickou příslušnost, si totiž zřídil svou poslaneckou kancelář v budově okresního výboru ČSSD. Díky tomu tak do stranické pokladny každý měsíc nateče z rozpočtu Sněmovny 12 tisíc korun. Strana navíc může inkasovat i dalších více než 5000 korun měsíčně za pronájem zařízení.

Exministr navíc jako svého asistenta zaměstnává předsedu okresního výboru Zdeňka Studence, který za tuto funkci měsíčně může inkasovat od Sněmovny 23 500 korun. A právě postoj Jičínského zřídit si kancelář v Pelhřimově by soc. dem. v Třebíči o tyto peníze ochudil. Proto nechce třebíčská organizace soc. dem. o stěhování poslanecké kanceláře ani slyšet.

"Jičínský chce zůstat v Pelhřimově, kde byl v minulém volebním období. Nedaří se nám ho přemluvit, že by to ve straně dělalo zlou krev. Komplikuje tím předání mandátu," řekl Právu zdroj ze soc. dem. Jak potvrdil Právu Jičínský, kanceláře v Pelhřimově se nehodlá vzdát, neboť ji zde měl již v minulém volebním období. "Jsem příliš starý na to, abych se vzdával osobního zázemí, které tam mám," řekl.

Reklama

Související články

Prezident přijal demisi ministra Tvrdíka

Prezident Václav Klaus v úterý přijal demisi, kterou koncem minulého týdne podal ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Na Pražském hradě spolu zhruba hodinu...

Výběr článků

Načítám