Hlavní obsah

Prezident přijal demisi ministra Tvrdíka

– PRAHA

Prezident Václav Klaus v úterý přijal demisi, kterou koncem minulého týdne podal ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Na Pražském hradě spolu zhruba hodinu hovořili, mimo jiné o budoucí podobě armády. Tvrdík dnešním dnem přestává být členem vlády, řekl novinářům Klausův kancléř Jiří Weigel.

Foto: Boris Moskovský

Marie Létalová je členkou Klubu vojenské historie Břeclav a Kloboukového klubu v Brně, spolupracuje také s kapelou Melody Gentlemen Lednice.

Článek

Prezident podle kancléře Tvrdíkovi poděkoval za jeho práci. "Netajil se tím, že odchod pana ministra Tvrdíka ho osobně mrzí, protože jej považuje za nejvýraznější osobnost, která v čele tohoto resortu stála," řekl Weigl. Tvrdík s Klausem spolu hovořili o možnosti prosadit armádní reformní koncepci v současných podmínkách, ale i o osobních tématech, dodal kancléř.

"Naše představa je velmi blízká či skoro totožná," řekl Tvrdík o diskusi, kterou s Klausem vedl nad armádní problematikou. Nová, úspornější, podoba reformy bude znamenat soustředění se na vysoce specializované síly vycházející z českého členství v Severoatlantické alianci a v EU.

Tvrdík novinářům přiznal, že prezidentovo hodnocení je pro něj osobní satisfakcí. "Tečka za působením v resortu nebude nešťastný černý pátek minulého týdne, ale dnešní setkání s panem prezidentem," řekl. Minulý pátek totiž ministr vzal po jednání s předsedou vlády Vladimírem Špidlou svou čtvrteční demisi zpět. Pak si ale vše zase rozmyslel a s omluvami a prohlášením, že je lepší vypadat jako hlupák jeden den, než zbytek kariéry, skutečně demisi podal.

Dnes prezidentovi slíbil, že se pokusí přemluvit své spolupracovníky, aby alespoň v začátcích pomohli novému ministrovi obrany a pracovali na úpravách reformy. Nejvážnějším kandidátem na tuto funkci je dosavadní Tvrdíkův první náměstek Miroslav Kostelka. Poslancem zatím zůstává

Tvrdík zatím zůstává poslancem, ač v pátek prohlásil, že se chce z politiky co nejdříve stáhnout zcela. Pracovníci sekretariátu předsedy sněmovny dnes dopoledne ČTK řekli, že zatím nedostali žádné písemné oznámení o tom, že by se Tvrdík vzdal poslaneckého mandátu. V pátek v poledne přitom prohlásil, že to udělá v nejbližších hodinách.

Jediný způsob, jak to nyní může učinit, je, že předsedovi sněmovny Lubomíru Zaorálkovi odevzdá notářský zápis, v němž na mandát rezignuje. Další možností je, že se mandátu vzdá slovním prohlášením při sněmovní schůzi 10. nebo 24. června. Je ale také možné, že si odchod ze sněmovny rozmyslí a poslancem zůstane. Přimět ho k tomu chce například předseda poslanců ČSSD Petr Ibl.

Reklama

Související články

Ministr obrany Tvrdík rezignoval

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík nesouhlasí s chystanou redukcí financí pro českou armádu, a proto dnes v 6:00 hod. dal svůj ministerský post k dispozici...

Tvrdík: zůstanu, pokud získám záruku peněz

Peníze. Tak lze shrnout důvody, které dovedly ministra obrany Jaroslava Tvrdíka až k demisi. Vláda totiž nemá dostatek peněz, aby pokračovala v nastartované...

Výběr článků

Načítám