Hlavní obsah

Tuberkulóza u Husy na provázku

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Pracovnice technického personálu Divadla Husa na provázku v Brně onemocněla již v polovině září tuberkulózou. Následně při kontrole zjistili podezření na tuto nemoc lékaři i u její kolegyně. Toto onemocnění však nebylo zatím prokazatelně potvrzeno.

Foto: Jaroslav Blažek

Část účastníků čarodějnic

Článek

Média o tom ve čtvrtek informoval Petr Oslzlý, šéf Centra experimentálního divadla, kterého je Husa na provázku součástí.

Ředitelův zástupce Jiří Košulič Právo ujistil, že divadlo nebylo v uplynulých měsících na zahraničním zájezdu, nebylo tedy možné, že by se některá z pracovnic nakazila na takové cestě. Nemohl ani potvrdit, že by byly na soukromé zahraniční cestě, nelze tedy spekulovat o jejich nakažení se v cizině, jak uváděla některá média.

"Bezprostředně po výskytu onemocnění bylo v divadle ve spolupráci s odbornými lékaři učiněno vše potřebné. Především bylo jednoznačně odborně ověřeno, že divákům nemůže hrozit ani nejmenší nebezpečí," uvádí se v prohlášení Oslzlého.

Divákům nic nehrozí

Současný stav je podle něj následující: Dvě pracovnice pomocného technického personálu jsou v pracovní neschopnosti a lečí se v odborných zdravotnických zařízeních. Probíhají preventivního vyšetření a následné kontroly všech zaměstnanců i externích spolupracovníků, kteří s dotyčnými přišli do styku. Všechna další vyšetření byla negativní. Provoz divadla není nijak ohrožen a divákům nákaza nehrozí.

Jak zjistilo Právo u epidemiologů na Krajském zdravotním ústavu a na Krajské hygienické stanici v Brně, při cestě do zahraničí není zapotřebí očkování proti tuberkulóze. Všichni dospělí v Česku by měli být očkováni a měli by mít imunitu na celý život.

Nelze však vyloučit onemocnění také u očkovaného, pokud se dostane do styku s nemocnými, nebo je v prostředí se zvýšeným nebezpečím výskytu této nemoci. Proto jsou pracovníci některých profesí po určitých letech pravidelně sledováni, nepatří k nim však divadelníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám