Hlavní obsah

Žádné složky, žádné kompro. Babiš uspořádal tiskovou konferenci poté, co ANO opustilo sál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v úterý doporučil premiérovi Petru Fialovi psychiatrickou léčbu, protože podle něj trpí antibabišismem. Reagoval tak na proslov premiéra na mimořádné schůzi, kde se řeší bezpečnostní rizika pro Českou republiku, přičemž jedním z nich má být dle zástupců pětikoalice i sám Babiš. Zároveň opět odmítl, že by měl na kohokoliv nějaké složky.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Karel Havlíček, Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš vystoupili v průběhu jednání Poslanecké sněmovny 19. března 2024 v Praze na tiskové konferenci k aktuálně probíranému tématu

Článek

„Pan premiér ve svém projevu pokořil nový rekord ve vyslovení slova Andrej Babiš a nový rekord v počtu lží. Koalice by měla doporučit panu premiérovi nějakou psychiatrickou léčbu. Vypadá to, že trpí antibabišismem,“ prohlásil na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně šéf ANO Andrej Babiš a doporučil občanům, aby si projev předsedy vlády poslechli.

Babišovi ani žádnému z opozičních zástupců zatím nebylo na mimořádné schůzi svolané z popudu vládních stran k možným bezpečnostním rizikům pro Česko umožněno vystoupit a reagovat na slova pětikoaličních politiků hovořících často přímo o Babišovi a jeho krocích.

„Léta nám všem vládl na základě přesvědčení, že se lidem nedá věřit, neustále se všichni snaží navzájem podvést, a proto je třeba trvale sledovat všechny, ať už přes internet pomocí EET, nebo pomocí starých dobrých papírových složek. Andrej Babiš totiž jinak pracovat neumí. Naše země zažila mnoho složek, které si někdo na někoho vedl, ale dost už bylo fízlování, ponižování a zastrašování. Už na to nejsme zvědaví a uděláme vše pro to, aby se to už nevrátilo,“ pustil se ve svém projevu na plénu premiér Petr Fiala (ODS) do Babiše.

Fiala tvrdě do Babiše: Dost bylo fízlování a ponižování. Už na to nejsme zvědaví

Domácí

Úterní schůze, pro jejíž svolání byla poslední kapkou zpráva o tom, že Babiš poptával u svých kolegů na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) osobní informace, včetně dotazu na Lipavského děti, je dle Babiše založená na „vylhané a vymyšlené“ kauze. Odmítl, že by měl nějaké složky.

„Je to lež. Žádné složky jsem nikdy neměl, neděláme žádné kompro. Nikdy jsem nic nezneužil. Je to stokrát opakovaná lež,“ odmítl stejně jako dříve Babiš. Podle něj šlo o rešerši, aby se Lipavského mohl zeptat, zda by poslal své děti do války, když kabinet stále podle něj mluví o válce.

„Lipavský brutálně lhal“

„Mluvím o tom, že nechci válku, chci mír. Na děti jsem se ptal, protože pro mě jsou děti to nejdůležitější v mém životě. Válka musí skončit. Nikdy jsme neřekli, že by Ukrajina měla přijít o své území. Pan Lipavský brutálně lhal, když mě označil za bezpečnostní riziko,“ dodal expremiér.

Zároveň se pustil do vládní pětikoalice, kterou označil za „zoufalce“, že si dovolují jej vyzývat, aby z politického soupeření vynechal děti a rodinné příslušníky. Vyzval jej k tomu například ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan.

„Ta drzost, že tato koalice mluví o tom, že bych si dovolil udělat něco proti rodinám mých politických konkurentů. Vážně? Co jste udělali vy s mým synem? Zneužívali jste moji rodinu, psali jste články proti mojí manželce, dceři, to je skandální,“ rozčílil se Babiš.

Havlíček: Fialova vláda je bezpečnostní hrozba. Důkazy předložíme na mimořádné schůzi

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám