Hlavní obsah

Trojice hejtmanů se vzdala mandátu poslance

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Poslanci sociální demokracie Michal Hašek, Radko Martínek a Martin Tesařík, kteří jsou současně hejtmany v krajích Jihomoravském, Pardubickém a Olomouckém, se vzdali mandátu. V neděli všichni tři odevzdali v Olomouci notářské zápisy o své rezignaci předsedovi Poslanecké sněmovny Miloslavu Vlčkovi.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (druhý zleva) s hejtmany Radko Martínkem, Michalem Haškem a Martinem Tesaříkem (zprava) na nedělní tiskové konferenci v Olomouci k předání notářských zápisů o své rezignaci na mandát poslance

Článek

Trojice hejtmanů tak splnila slib, který dala voličům. Všichni původně tvrdili, že se vzdají mandátu poslance koncem minulého, nebo na počátku letošního roku. Nakonec však v dolní komoře setrvali až do současné doby.

Stalo se tak zejména proto, že je o to požádal předseda ČSSD Jiří Paroubek. Před začátkem únorové schůze Sněmovny, na níž se jednalo například o budoucnosti zdravotnických regulačních poplatků, je dokonce označil za nepostradatelné.

„Nešlo o to, že by naši náhradníci hlasovali jinak, ale o to, že jsme byli po celou dobu u toho, když se jednalo o regulačních poplatcích. Proto předseda Paroubek považoval naši přítomnost za důležitou,“ sdělil Právu Hašek.

„Byl jsem požádán, abych ještě chvíli setrval, a rozhodl jsem se vyhovět. Nyní nastal čas odejít,“ řekl k tomu Právu Tesařík s tím, že dlouhodobě si souběh funkcí dokáže vzhledem ke vzdálenosti Olomouce od Prahy jen stěží představit.

Podobně se vyjádřili i Hašek s Martínkem. „Deklaroval jsem už dříve, že chci být hejtmanem Jihomoravského kraje na sto procent. Ústava sice nevylučuje souběh funkcí, který nastal, ale považovali bychom jej s kolegy z dlouhodobého hlediska za špatné řešení. Sněmovnu nemáme dvě zastávky šalinou, a tak bychom museli šidit jedno nebo druhé. To nechceme, přestože třeba mě osobně předseda Paroubek žádal, abych ve Sněmovně zůstal až do konce volebního období,“ zdůraznil Hašek..

Chladné vztahy mezi vládou a kraji

Podle Martínka byli všichni tři hejtmani připraveni opustit dolní komoru již v prosinci. „U mě dokonce došlo k úsměvné záležitosti, kdy jsem musel nechat vyhotovit druhý notářský zápis, protože platnost toho, podle něhož jsem se chtěl vzdát mandátu k poslednímu dni minulého roku, byla, jak je to u těchto dokumentů obvyklé, jen jeden měsíc,“ poznamenal Tesařík.

Hejtmani se podle Haška budou do Sněmovny vracet. „To proto, že chceme využít možnosti legislativní iniciativy krajů a předkládat návrhy zákonů, které budou ve prospěch našich občanů,“ podotkl jihomoravský hejtman.

Zdůraznil přitom, že jej jako předsedu Asociace krajů ČR mrzí chladný vztah s vládou i to, že si dosud šéf kabinetu nenašel čas na setkání s hejtmany. „My s vládou nechceme bojovat a věřím, že v budoucnu bude komunikace lepší, třeba i proto, abychom mohli společně řešit dopady ekonomické krize na občany našich regionů,“ dodal Hašek.

Odcházející poslanci dostali pamětní listy

Vlček hejtmanům poděkoval za jejich práci v dolní komoře a předal jim na odchodnou pamětní listy a obrazy - grafiku s motivem sněmovní budovy. Za Tesaříka by měl do dolní komory nastoupit místostarosta Mohelnice Pavel Němec, za Martínka kontrolorka finančního úřadu ze Skutče Ludmila Navrátilová, za Haška místostarostka Hodonína Zuzana Domesová.

Ve Sněmovně nadále zůstane jen středočeský hejtman David Rath (ČSSD), který dopředu avizoval, že zkusí souběh obou funkcí. Středočeské hejtmanství sídlí v Praze, takže nemá problém s přejezdem do Sněmovny.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám