Hlavní obsah

Tripartita chce předělat koncepci zdravotnictví

Právo, Hana Kadečková, Václav Pergl
PRAHA

Zástupci odborů, zaměstnavatelů i vlády doporučili tento týden ministryni zdravotnictví Miladě Emmerové (ČSSD), aby přepracovala svou koncepci zdravotnictví. Požaduje především to, aby se zlepšil systém veřejného zdravotního pojištění.

Foto: NPÚ

Chantal Poullain se na festivalu Anima Music představí v roli šansoniérky

Článek

"Ministerstvu zdravotnictví se nepovedlo vystihnout, jakými nástroji situaci zvládnout do budoucna," prohlásil Jiří Schlanger, předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

Ministryně, jak již jsme uvedli, navrhuje například posílení vlivu státu na zdravotnictví a odmítá vyšší spoluúčast pacientů. Páteř systému by mělo tvořit asi sto neziskových nemocnic a ostatní by bylo možné privatizovat. 

Tripartita po Emmerové chce, aby v nové koncepci počítala se zdokonalením systému veřejného zdravotního pojištění a formulovala podmínky pro dostupnost a kvalitu péče. Tu by měly zajistit smlouvy mezi pojišťovnami a poskytovateli péče v součinnosti s kraji. Koncepce by měla zohlednit i uvažované propojení nemocenského a zdravotního pojištění.

Mistryně už dříve Právu řekla, že koncepce je kvalitní a pokud by se měla přepracovat, je ohroženo její projednání ve vládě začátkem příštího roku.  Tripartita odmítla poslanecký návrh zákona o veřejných neziskových nemocnicích. Schlanger ho charakterizoval slovy: "Bídný obsah, až to zaráží". Podle vicepremiéra Zdeňka Škromacha ministerstvo zdravotnictví připraví novou, jinou verzi.

Liberalizace cen nevede k jejich snížení

Tripartita se také shodla na tom, že liberalizace cen v elektroenergetice nevede ke snižování cen energií.

"Vývoj cen elektrické energie nás neuspokojuje. My jsme byli jedni z těch, kteří odmítali liberalizaci v této komoditě na rozdíl od zaměstnavatelů. A dnes všichni shledáváme plody tohoto rozhodnutí. Prokazuje se jasně, že liberalizace nezpůsobuje snižování cen, ale že pravý opak je pravda," prohlásil místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Podle něj zvyšování cen energií bude mít dopad na výrobky velkospotřebitelů, tedy i na prodej těchto výrobků a "v konečné fázi to bude mít dopad na každého", dodal Zavadil. Generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR Zdeněk Liška uvedl: "Liberalizace nepřináší své ovoce." Podle něj by se zdražení elektřiny mohlo projevit zejména u velkoodběratelů, a to snížením konkurenceschopnosti a mohlo by vyvolat i problémy na trhu práce.

Většině podnikatelů se elektrická energie v příštím roce zdraží podle toho, v jakém působí regionu, o 3,6 až 12,4 procenta. Domácnostem se elektřina zdraží od ledna v průměru o 4,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám