Hlavní obsah

Tři hodiny bez výsledku. Válek opět jednal s lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádný posun. Tři hodiny jednal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařské komory a odborů. Nikdo ale nechtěl z požadavku na navýšení odměn pro lékaře ustoupit. Prosince se ale blíží a s ním i reálné riziko, že se v některých nemocnicích bude muset omezit nejen plánovaná neakutní péče. Lékaři od protestu neupouští. Naopak. Přidat se chtějí i zdravotní sestry a další nelékařští pracovníci. Původně měli v plánu až od ledna.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pan ministr nechápe vážnost situace, uvedl prezident České lékařské komory Milan Kubek po neúspěšném jednání (ilustrační foto)

Článek

„Panuje shoda, že je potřeba zvednout příjmy lékařů. Není ale shoda jak,“ řekl po jednání šéf resortu zdravotnictví. Ostře se do něj pustil prezident České lékařské komory Milan Kubek, který na tiskové konferenci také vystoupil. „Pan ministr nechápe vážnost situace. Máme 17 dnů do konce listopadu,“ řekl Kubek v narážce na to, že má být další jednání, tentokrát s tripartitou, příští úterý.

Od prosince přestanou tisíce lékařů sloužit přesčasové služby. Většina nemocnic kvůli tomu musela upravit provoz nemocnic, zavést směnný provoz. I tak ale dojde na řadě míst minimálně k omezení plánovaných operací.

„Pan profesor Válek upřednostňuje stav státního rozpočtu před dostupností zdravotní péče,“ prohlásil Kubek. „Já jsem z jednání hluboce zklamán. V otázce odměňování jsme se nikam neposunuli,“ doplnil šéf lékařských odborů Martin Engel.

Válek: Na platy jde v českých nemocnicích 60 procent příjmů, což je víc než na Západě

Domácí

Ministerstvo hodlá od ledna zvýšit platy lékařům v přímo řízených nemocnicích, odbory a lékaři požadují, aby se to týkalo všech nemocnic, i těch, které nezřizuje ministerstvo. Změní se také zařazení lékařů po studiu do platových tříd. V prosinci dostanou lékaři ve fakultních nemocnicích nové platové výměry, slíbil Válek.

Nový zákon

Pro ostatní nemocnice je podle něj vyčleněno v úhradové vyhlášce 6,8 miliard. Rozdělení peněz na odměny ale podle odborů nic negarantuje. Žádají plošné navýšení v základech pro všechny. To ale Válek odmítl. Naopak chce přidat těm, kteří mají plat nižší, a dorovnat ho na nepodkročitelnou hranici. S tím nesouhlasí zase odbory a lékaři.

Pokud je na něčem shoda, tak na tom, že má vzniknout samostatný zákon, který bude odměňování lékařů řešit. Ten ale nebude platit dřív než od ledna 2025.

Od tohoto roku dojde naplnění i slib exministra zdravotnictví Leoše Hegera z roku 2011, tedy navázání platů lékařů na průměrnou mzdu. Jejich výše bude činit 1,5- až 3násobek průměrné mzdy v národním hospodářství ČR za rok o dva roky předcházející.

Zákoník ve sněmovně

Lékaři zdůrazňují, že jim jde o dodržování zákonů. Ministerstvo už také poslalo do sněmovny novelu zákoníku práce, která umožňuje práci 24 hodin v kuse v nemocnic bez odpočinku, jak požadovali lékaři. Stejně tak se ruší paragraf, kterým se zvýšil počet možných přesčasových hodin za rok na 832 hodin. Vrátí se na polovinu, tedy 416 hodin.

Kubek ale Válkovi vyčetl, že do novely už nezapracoval jejich požadavek na sjednocení odměňování lékařů ve všech nemocnicích.

Pondělního jednání se zúčastnili i zástupci nemocnic a pojišťoven. I reprezentanti menších českých a moravských nemocnic doufají, že dojde k systémové změně ve zdravotnictví.

Vyslyšen byl také požadavek lékařů na větší kontrolu vzdělávání, dohled budou dělat koordinátoři v nemocnicích.

Svými přesčasy zachraňujeme rozpočty nemocnic a politiky. Takhle to dál nejde, říká mladý anesteziolog

PoliTalk

Reklama

Výběr článků

Načítám