Hlavní obsah

Třeba Potter letěl do Bradavic. České poslance zatím nechávají záhadné předměty sestřelené nad USA v klidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neznámé objekty sestřelené v minulých dnech nad Amerikou mohou, ale také nemusí znamenat ohrožení pro Českou republiku, uvedli Novinkami oslovení poslanci bezpečnostního výboru. Velké obavy zatím nemají; upozorňují, že informací o objektech je stále málo. Pentagon uvedl, že žádný z těchto objektů nepředstavoval hrozbu útoku.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Radek Koten (SPD)

Článek

„O objektech, které se objevují nad USA, prakticky nic nevíme, jistě, mohou znamenat ohrožení. Přesto považuji za větší nebezpečí pro Evropu, a tedy i Českou republiku, další eskalaci konfliktu na Ukrajině,“ sdělil Novinkám místopředseda sněmovního bezpečnostního výboru Jiří Mašek (ANO).

Místopředseda bezpečnostního výboru Martin Exner (STAN) uvedl, že nebude spekulovat, o jaké objekty jde. „Počkejme si na další informace. Nemyslím ale, že je to bezpečnostní hrozba pro Česko,“ napsal v SMS zaslané Novinkám.

Pentagon: Říkáme jim objekty, ne balony. Máme pro to důvod

Zahraniční

A podobně to vnímá i další z místopředsedů výboru Šimon Heller (KDU-ČSL). Ten konkrétně uvedl, že v tom nyní nevidí bezprostřední ohrožení pro Českou republiku a její občany.

„V oblasti bezpečnosti je ale vždy potřeba zachovat chladnou hlavu a počkat na výsledky vyšetřování amerických kolegů. Jako spojenci USA jsme samozřejmě připraveni poskytnout naši podporu, bude-li to potřeba,“ řekl Novinkám.

V souvislosti s létajícími objekty poznamenal, že by se mohlo jednat o špionážní techniku.

Zprávy o třech objektech sestřelených nad USA a Kanadou přicházejí krátce poté, co Američané začátkem února sestřelili čínský balon, jenž prolétával ve velké výšce nad územím USA.

Americká armáda nově uvedla, že vyzdvihla z Atlantského oceánu důležité elektronické součástky z objektu. Jsou prý mezi nimi také senzory, jejichž účelem bylo podle armády shromažďování zpravodajských informací. Zmíněné tři objekty se sestřeleným balonem ale podle Pentagonu nic nepojí.

Objevily se také spekulace, že by objekty mohly být mimozemského původu. Mluvčí Bílého domu John Kirby však v pondělí uvedl, že může vyloučit „jakoukoli mimozemskou aktivitu“.

„Není na mně, abych konspiroval; pokud se to povedlo sestřelit, tak bude jednoduché to identifikovat, až se najdou trosky,“ reagoval na dotaz Novinek další z členů bezpečnostního výboru dolní komory Radek Koten (SPD).

„Po poslechnutí reportáže v rádiu mě napadlo, jestli to nebyl Harry Potter a neletěl do Bradavic,“ zavtipkoval následně.

Objekty byly menší než sestřelený balon – válcovitého tvaru a velké asi jako menší osobní auto – a pohybovaly se v nižší výšce, což představovalo riziko pro komerční leteckou dopravu. Sestřeleny byly stíhačkami ve výšce zhruba 12 000 metrů.

Původ i účel zatím zůstává nejasný. „Byly bez posádky, nebyly ovládané, pohybovaly se patrně s prouděním vzduchu a nikam nevysílaly signály,“ doplnil v pondělí k předmětům Kirby.

Tajemné objekty nad USA nebyly řízené, mimozemšťani za nimi ale nejspíš nejsou

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám