Hlavní obsah

Transparency International podala podnět k šetření Babiše kvůli možnému střetu zájmů

– Praha • Aktualizováno

Transparency International (TI) odeslala v pátek podnět úředníkům městského úřadu na podezření ze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, který podle TI nadále ovládá holding Agrofert a média. Babišovi může městský úřad uložit pokutu až 250 tisíc korun. V tiskové zprávě o tom informovala v pátek Transparency International. Babiš tvrzení TI označila za nesmysly.

Foto: Novinky

Andrej Babiš

Článek

„Podnět se týká porušení českého zákona o střetu zájmů v souvislosti s vlastnictvím médií. V případě, že příslušný úřad shledá porušení zákona, hrozí Andreji Babišovi finanční sankce až 250 000 Kč,“ informovala organizace s tím, že přestupkem se bude zabývat Městský úřad v Černošicích.

TI již v červnu upozornila, že ve slovenském registru, který je veřejný, figuruje pět jmen, která ovládají holding Agrofert. Mezi mini je i Andrej Babiš, který podle TI je zakladatelem svěřenských fondů AB private trust I a AB private trust II, do nichž Agrofert vložil. Zároveň je v postavení obmyšleného, tedy osoby, v jejíž prospěch má být plněno ze strany fondů.

Pod Agrofert spadá mimo jiné provozovatel rozhlasového vysílání Londa, vydavatel periodického tisku Mafra a provozovatel televizního vysílání Stanice O.

Babiš tvrzení šéfa TI Davida Ondráčky označil za nesmysly s tím, že firmu vložil do svěřenských fondů, jak mu to určil zákon, který podle premiéra Sněmovna prý přijala jen kvůli němu.

„Tím jsem se vzdal celé firmy. TI nemá žádné důkazy, že bych jakkoli firmu nebo média ovlivňoval, protože je ani mít nemůže, nic takového se neděje,“ sdělil Právu Babiš.

Podnět ke komisi

„Podle zákona o střetu zájmů je některým veřejným funkcionářům, mimo jiné i členům vlády, zakázáno být ovládající osobou subjektů provozujících rozhlasové nebo televizní vysílání nebo vydavatelů periodického tisku. Z tohoto důvodu má TI za to, že došlo ke spáchání přestupku,“ uvedla Transparency International.

Organizace připravuje ještě druhý podnět pro Evropskou komisi kvůli čerpání dotací Agrofertem. „Problém je evropský a týká se všech, Evropská komise musí jasně říct, zda politici a jejich firmy mohou čerpat EU dotace. Nová finanční pravidla se zpřísňují a může to vést k tomu, že Agrofert nebude moci čerpat miliardové dotace,“ uvedl David Ondráčka, ředitel české TI.

Babiš: Ondračka neměl odvahu kandidovat

Premiér v reakci uvedl, že šéf TI nemůže být nezávislý.

Podle něj mezi lety 2015 a 2017 získávala česká pobočka TI miliónové částky z resortů vedených tehdejší soc. dem, z vnitra, zahraničí a práce a sociálních věcí dostala neziskovka 8,3 miliónu korun. Další peníze prý dostala i z EU.

„Evropská komise a OLAF poslaly za stejné období TI téměř 5,7 miliónu. Transparency International má být nezávislá, nemá přijímat peníze ze statni správy nebo z evropských úřadů. Pan Ondráčka je přes tyto peníze lehce ovlivnitelný a nemůže být nezávislý,“ dodal s tím, že Ondráčka o něm šíří lži dlouhodobě.

„Chtěl být po volbách v roce 2013 za naše hnutí ministrem vnitra, to jsme odmítli, protože nabídku dostal před volbami, ale neměl odvahu kandidovat, tak se začal vymezovat a stal se součásti politického boje proti mně,“ dodal premiér.

Ondráčka: Útok jsem čekal

"Premiér by měl vysvětlovat, proč nedodržuje zákon a zbavil se Agrofertu jen na oko. Zběsilé osobní útoky jsem čekal, jsou snadno vyvratitelné, jen chce odvést pozornost," napsal ČTK Ondráčka. Situace v roce 2013 podle něj byla opačná, než uvádí Babiš, předseda ANO ho tehdy navrhoval na ministra vnitra a Ondráčka to podmiňoval souhlasem zbylých koaličních stran.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám