Hlavní obsah

Tornádu stály Mikulčice v cestě. Vnučka teď nechce při bouřce k babičce jezdit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulčice

Ani rok od ničivého tornáda se lidé v obci Mikulčice na Hodonínsku nedokážou zbavit pocitu strachu. Vítr tu tehdy poškodil na 300 domů, z čehož šedesátku tak, že byly odsouzeny k demolici. Paní Anna Medusová Novinkám loni ukázala spoušť způsobenou ničivým živlem a letos pustila štáb domů zase. Zazněla slova chlouby na opravený dům, ale i smutné zprávy.

Tornádu Mikulčice stály v cestě. Vnučka paní Medusové nechce při bouřce k babičce jezdit. Video: Novinky

 
Článek

Před rokem Novinky natáčely v Mikulčicích s Annou Medusovou den po řádění ničivého tornáda. Tehdy patřila k těm šťastnějším, protože statici její dům nenařídili strhnout, i tak ale její rodina přišla o střechu nad hlavou.

Kdybych zůstala v kuchyni, zabilo by mě to, líčí žena řádění tornáda

Domácí

Řádění ničivého živlu popisovala se slzami v očích. „Dívala jsem se z okna, šla jsem je zavřít, protože byla bouřka, a najednou jsem slyšela takové dunění, jako kdyby jely tanky,“ vzpomínala tehdy.

„No a najednou letěla střecha, nestihla jsem ani utéct z pokoje. Vyletěla skla, jsem ráda, že mě to nepořezalo,“ popsala Novinkám 25. června 2021.

Tornádo tehdy jejímu domu strhlo střechu a vyrazilo okna, ale důležité věci naštěstí vydržely ve skříních bez újmy.

Foto: Novinky

Loni byla paní Medusová ráda, že řádění tornáda přežila.

Rok od přírodní katastrofy už je nová střecha hotová a pracuje se na opravě fasády. „Vevnitř jsme spravili rozbité dveře, ještě nás čeká malování a vyčištění koberců,“ říká paní Anna s tím, že vše potřebné je v podstatě dávno hotovo.

„My jsme bydleli hned, sice skromně, trochu v binci, ale bydleli jsme. Pomaličku jsme to všechno udělali. Vidíte, zase mi jdou slzy do očí, všechno se mi to vrací. Je mi to líto,“ říká Anna.

V Mikulčicích je po tornádu poškozeno 300 domů

Domácí

Když se nedalekým Lanžhotem letos 13. června večer prohnalo malé tornádo, mnohým občanům Mikulčic to opět vyvolalo nepříjemné vzpomínky.

„Já mám vnučku, která se bojí k nám jezdit, jakmile je nějaká bouřka, tak řekne, že ne, že k nám prostě nepojede,“ říká nešťastně paní Medusová. Dodává, že strach z bouřek ale mají všichni, nejen její vnučka.

I když nedávným živlem v Lanžhotě bylo podle meteorologů skutečně tornádo, bylo o poznání slabší než to, které v oblasti řádilo před rokem. Tehdy bylo kategorie F4, nyní šlo zřejmě o stupeň F1.

Přízrak tornád se vrací

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám