Hlavní obsah

Tornádo pálenici minulo, sezona mohla začít

Asi nikdy nezačínala sezona pálení ovocných destilátů v Pěstitelské pálenici Zapo v Hruškách na Břeclavsku s takovým zpožděním jako letos. Ale hlavní je, že začala: tornádo, které před měsícem stovkám lidí změnilo život, pálenici minulo.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jiří Šmerák degustuje první letošní meruňkovici.

Článek

V pondělí putovaly do kotle pálenice v Hruškách první dávky kvasu. Jedna z letošních meruněk, druhá byly švestky ještě z loňské úrody. První pálení bylo proti loňsku později, před rokem sezona začala 17. července. Přitom ale chybělo jen asi dvě stě metrů a na seznamu zničených objektů byla i pálenice. Vzdušný vír tornáda ji minul, srovnal se zemí část obce bližší železniční trati. Škody ale vznikly také v pálenici.

Trasa tornáda natočená dronemVideo: Policie ČR

„Nás to jen lízlo, měli jsme rozbité tašky na střeše a rozbité zastřešení ve dvoře,“ řekl Jiří Šmerák z pálenice. Jeho technika, traktor s nakladačem, tak byla první, která se zapojila do záchranných prací po pohromě.

Demolice na jižní Moravě jsou téměř u konce

Domácí

„Bylo pár minut po tornádu, když přiletěl hasič Radim Lískovec pro klíče od traktoru a letěl prohrnout silnice, aby se dalo vůbec nějak projet obcí. Když sem přijela policie a chtěla ho vykázat, tak jim řekl, jestli teda budou nosit raněné oni,“ vzpomíná Šmerák na měsíc staré události.

Stromy popadaly

V pásu, kterým přímo prošlo tornádo, stromy chybí nebo jsou zcela zničené, na okrajích pásma úplné zkázy větrné poryvy servaly ze stromů úrodu.

Měsíc po tornádu v Moravské Nové Vsi hodovaliVideo: Milan Vojtek, Právo

„Místní toho moc nepřivezou. Stromy jsou dolámané, některé to odneslo. Mám na kraji obce vlastní sad, meruňky a mladé hrušky. A taky několik višní. Ty mladé hrušky tornádo vyvrátilo, zvedali jsme je, uvidím, snad neuhynou. Velké starší višně to nepřežily. Ač je jejich dřevo tvrdé, tornádo jim doslova ukroutilo větve a zbyly jen pahýly. Jednu meruňku to vyrvalo a skončila o několik desítek metrů dál. A naopak, v sadu přistála cizí železná vrata,“ dodal Šmerák.

Brabec: Povodně a sucho teď budou chodit ruku v ruce

Domácí

Jen ze sadu vyvezl na skládku patnáct vleček různých krámů zanesených tam tornádem. Hrušně v sadu budou letos bez úrody, ze stromů servaly plody poryvy větru. Co bude příští rok, ukáže čas, záleží, zda se vyvrácením nezničil kořenový systém stromů. I z dalších míst chodí špatné zprávy. „Část meruněk mi letos ,sklidil‘ mráz, marně jsem se je snažil zachránit. Další zničily kroupy při tornádu,“ posteskl si břeclavský sadař Martin Hauk, který pravidelně zbylé meruňky používá do kvasu.

Přesto je Šmerák optimistou. Pálenice je spádová pro širší okolí a tornádo ani mráz všude neškodily. A paradoxně krupobití zvedne zájem o pálení. „Letošní sezona by mohla být dobrá. Co vím, meruňky jsou a je i dost dalšího ovoce. A kroupy, v některých regionech již dříve, jinde jako doprovod tornáda, znehodnotily ovoce, takže velké množství meruněk, jablek i hrušek bude vhodné tak akorát do kvasu. Tak si myslím, že by toho mohlo být dost,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám