Hlavní obsah

Topolánek: Občané se nedočkali předčasných voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Gratulace a opadnutí emocí. Tak by se dala charakterizovat situace v kuloárech Sněmovny bezprostředně po hlasování, ve kterém poslanci vyslovili vládě Jiřího Paroubka (ČSSD) důvěru. Vládní krize definitivně skončila. Podle předsedy opoziční ODS Mirka Topolánka se stalo očekávané, a to že se občané nedočkali svého snu, kterým jsou podle něj předčasné volby.

Článek

Předseda ODS si myslí, že tato vláda nemá důvěru u občanů. "Slušelo by se neříkat nic, protože je to výsledek očekávaný. Koalice potáhne tuto udržovací vládu dál až do řádných voleb. Občané nedošli naplnění svého snu, a to jsou předčasné volby," dodal Topolánek.

Paroubek po oficiálním vyhlášení výsledků poděkoval Sněmovně za vyslovení důvěry jeho vládě. [celá zpráva] Poděkoval i opozici za konstruktivnější přístup, než bylo podle něj v minulosti zvykem.

"Já jsem o tom nikdy nepochyboval a také jsem vám to říkal, že to takto dopadne," řekl novinářům triumfálně Paroubek chvíli poté, co ve Sněmovně zazněly oficiální výsledky hlasování.

Kotel překazil oslavy

Premiér ale ihned po hlasování před novináři prchl bez komentáře. S popsáním dojmů ze svého triumfu si počkal až Sněmovna vyhlásí výsledek oficiálně. Přišel i bývalý premiér Stanislav Gross."Já osobně slavit nebudu, večer jdu do Kotle, budu se připravovat na nedělní Sedmičku. Teď půjdu na úřad vlády a budu pracovat," dodal Paroubek.

"Myslím, že je dobře, že tato uměle vyvolaná krize má nějaký konec. Vláda může normálně fungovat. Je to dobrá zpráva pro tuto zemi," řekl Gross.

"Pro nás platí dohoda, kterou jsme uzavřeli v roce 2002 a touto dohodou se cítíme být vázání až do konce volebního období. Není nic, co by mě překvapilo," řekl novinářům předseda lidovců Miroslav Kalousek.

Nepovedený vtip

"Jde o třetí pokus sestavit koalici na základě tří rozdílných programů, to nám připadá po dvojí špatné zkušenosti jako trochu nepovedený vtip," řekl Novinkám místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM).

Komunisté by uvítali i personální změny ve vládě. "Já myslím, že by byly nanejvýš potřebné, na některých místech i nutné. Například ministr dopravy nesplnil očekávání, neschopnost naší zahraniční politiky, věčný střet mezi ministrem zahraničí, vládou a prezidentem republiky. Nevíme, jak se bude chovat ministryně informatiky. Její problém ve střetu zájmů je obecně znám, myslím si, že tuto funkci neměla ani přijímat," dodal Filip.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci dali Paroubkově vládě důvěru

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) uspěl v pátek ve Sněmovně s žádostí o důvěru novému kabinetu. Koaliční vládu ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU podpořilo všech 101 poslanců...

Výběr článků

Načítám