Hlavní obsah

Tomograf odhalil skryté nemoci vzácné černé madony

Právo, Miroslav Homola

Dřevěnou sochu takzvané černé madony přivezli v úterý do Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně restaurátoři, kteří provádějí práce v prostoru kaple v brněnském Paláci šlechtičen. Počítačový tomograf jim pomůže objasnit detaily sošky. Madona s dítětem je hlavním prvkem oltáře v kapli.

Foto: archiv FNUSA, Právo

Výsledek tomografického měření památkáře překvapil.

Článek

„Jedná se o dřevěnou polychromovanou sochu z 2. poloviny 17. století. Samotná kaple je přímo zasvěcena Obětování Panny Marie, tudíž i fresková výzdoba stěn a klenby nese mariánské motivy,“ uvedl historik umění Martin Čihalík ze společnosti Pastiglia, která provádí obnovu památek. Počítačový tomograf pomůže restaurátorům odhalit a objasnit stav dřeva, například rozsah poškození červotočem nebo jiným dřevokazným hmyzem. Identifikuje také všechny spoje jednotlivých částí sochy, tloušťku a vrstvy povrchových úprav.

Španělé bědují nad dalším nepovedeným pokusem o restauraci obrazu

Koktejl

„Socha je polychromována formou lazurovaného stříbra a zlata, takže poškození není zvenku téměř vidět. Překvapil nás počet hřebíků v sošce, množství prasklin, které běžně nejsou vidět, a také rozsah poškození dřevokazným hmyzem,“ komentoval předběžné výsledky z tomografu Martin Čihalík. Všechny informace jsou podle něj zásadní kvůli přístupu k restaurování a dalším navazujícím průzkumům, jako jsou například sondáže.

Pozůstatky domů přepsaly pradějiny osídlování Islandu

Věda a školy

„Vyšetření tomografem používáme v rámci průzkumu pouze u velmi cenných památek, především středověkých, případně raně barokních. Pravidelně děláme i rentgeny obrazů, ale to si vystačíme s veterináři, kteří mají pojízdný rentgen,“ dodal Čihalík.

Reklama

Výběr článků

Načítám